Now Reading
Langer thuis wonen: van sta op stoel tot scootmobiel

Langer thuis wonen: van sta op stoel tot scootmobiel

Het is voor veel mensen een droom om altijd thuis te kunnen blijven wonen. Dat is tenslotte een vertrouwde omgeving waar u op uw gemak bent. Een verhuizing naar een zorginstelling is een grote verandering die veel impact heeft op uw leven. Dit wordt dan ook het liefst zo lang mogelijk uitgesteld. Langer thuis wonen is tegenwoordig ook beter mogelijk dan vroeger, dankzij allerlei praktische hulpmiddelen. Wilt u langer thuis blijven wonen? Hier vindt u alles over mogelijke hulpmiddelen; van sta op stoel tot scootmobiel.

Hulpmiddel 1: sta op stoel

 Sta op stoel

Een sta op stoel is een stoel die met een eenvoudige druk op de knop versteld kan worden. De stoel gaat omhoog en kantelt iets naar voren, waardoor u gemakkelijk op kunt staan. Een groot voordeel, want veel mensen merken bij het ouder worden dat opstaan niet eenvoudig is. Krijgt u bij het opstaan last van uw gewrichten of wordt u duizelig? Dan is een sta op stoel een ideale oplossing voor u. Zo kunt u rustig en zonder moeite weer opstaan als u een tijdje in de comfortabele fauteuil gezeten hebt.

Hulpmiddel 2: rollator en/of wandelstok

 Rollator

Langer thuis wonen wordt vaak beperkt doordat ouderen sneller last krijgen van duizeligheid en evenwichtsproblemen. Dan loopt u een groter risico dat u valt, met alle gevolgen van dien. Een rollator of een goede wandelstok kan dit voorkomen. Het is vaak praktisch om op elke verdieping van uw woning een rollator of wandelstok te hebben, zodat u er overal over kunt beschikken. Heb u hoge drempels, dan kan het zelfs praktisch zijn om in elke kamer een kamer-rollator of wandelstok bij de deur te zetten.

Hulpmiddel 3: traplift

 Traplift

De meeste woningen bestaan uit twee of meer verdiepingen met een trap. Een trap wordt voor mensen op leeftijd echter een steeds grotere hindernis. Zeker wanneer de badkamer en de slaapkamer boven zijn, kan thuis wonen een probleem worden. Dat is echter eenvoudig te voorkomen met een traplift. De traplift bestaat uit een rails met een stoel erop. U kunt op de stoel gaan zitten en vervolgens wordt u naar boven gebracht. Daardoor vermijdt u de lastige klim en het risico op een val van de trap.

Hulpmiddel 4: hoog laag bed

Hoog laag bed

Wanneer u wat ouder bent, is opstaan lastig. En net zoals er handige sta op stoelen zijn, zo zijn er ook praktische hoog laag bedden. Dit is een type bed dat in hoogte verstelbaar is. Het bed kan u helpen bij het vinden van een betere slaaphouding. Het helpt u ook bij het opstaan als u uit bed komt. Een ander belangrijk voordeel is dat het bed ook door de thuiszorg is goedgekeurd. Zonder hoog laag bed kan de thuiszorg u niet voor langere tijd aan huis helpen. Een hoog laag bed is dus niet alleen praktisch, maar kan ook een eis zijn om langer thuis te mogen blijven wonen.

Hulpmiddel 5: scootmobiel

Scootmobiel

Een scootmobiel is vooral nuttig om buitenshuis te gebruiken. Binnenshuis wordt hij alleen gebruikt door mensen die echt niet meer zelfstandig kunnen lopen. Voor een scootmobiel is veel ruimte nodig. Een scootmobiel is de perfecte oplossing om nog zelfstandig boodschappen te kunnen doen of gewoon even een frisse neus te halen. Een scootmobiel kopen kun je zelf, maar als het om medische redenen noodzakelijk is kan de aanschaf ook via de WMO lopen.

Hulpmiddel 6: douchestoel

Douchestoel

Om langer thuis te wonen is het belangrijk dat u verzorgd kunt worden. Een douchestoel is bijvoorbeeld een praktisch hulpmiddel. De stoel zorgt ervoor dat u op een veilige en rustige manier onder de douche kunt. Een douchestoel maakt het makkelijker om zelfstandig te blijven douchen. En lukt dat niet meer, dan is de douchestoel nog steeds erg praktisch voor degene die u helpt bij het wassen.

Om thuis te blijven wonen kunt u gebruik maken van hulpmiddelen. Deze middelen kunnen u helpen in het dagelijks leven. Zo verkleinen ze het risico op ongelukken en helpen u bij het makkelijker maken van bepaalde taken. Hebt u thuiszorg nodig? Dan zijn sommige hulpmiddelen zelfs verplicht, zoals een hoog laag bed. Andere middelen zijn vooral gericht op uw comfort, zoals de sta op stoel. Deze hulpmiddelen bieden voor senioren een mogelijkheid om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top