Now Reading
Hoe automatisering ervoor kan zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen

Hoe automatisering ervoor kan zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen

Hoe automatisering ervoor kan zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen

Veel mensen verliezen hun interesse is automatisering naar mate ze ouder worden. De capaciteit om nieuwe dingen aan te leren wordt ook minder op latere leeftijd, dus dat is begrijpelijk. Maar automatisering kan anno 2021 wel een uitstekende bijdrage leveren in het ervoor zorgen dat u langer in uw eigen huis kunt blijven wonen, ook als u meer zorg nodig hebt. Hoe? We bespreken het aan de hand van een aantal voorbeelden.

Hulp bij zorgverlening op afstand

Komt u in de fase terecht waarin u relatief veel zorg moet ontvangen, dan kan domotica een rol spelen in het alsnog langer thuis kunnen blijven wonen. Zo is het mogelijk om een beeldscherm te laatste plaatsen in uw woning waarmee u via een videoverbinding kunt communiceren met zorgverleners. Zo kunnen zorgverleners ook op afstand inchecken om te kijken hoe het met u gaat. Ook kunnen zij uw gedrag in huis monitoren met behulp van een netwerk van sensoren die registreren wanneer u waar in uw huis bent. Verder is er ook de mogelijkheid van een slimme medicijndispenser die u uw medicijnen aanbiedt op het moment dat u ze moet nemen. De zorgverlener kan dan ook automatisch zien of de medicijnen uit het bakje gehaald zijn.

Bijdrage aan uw veiligheid

Domotica kan naast het feit dat uw zorgverlener uw in de gaten kan houden ook op andere manieren bijdragen aan uw veiligheid thuis. Het is bijvoorbeeld helaas zo dat er mensen zijn die onder valse voorwendselen bij oudere mensen aanbellen om ze te overvallen of op een andere manier geld af te troggelen. Met een slimme deurbel kunt u op uw telefoon of tablet zien wie er voor de deur staat en met diegene communiceren zonder de deur open te doen. Daarnaast kan een slimme assistent zoals de Google Home speaker een bericht naar naaste familie sturen als deze niet voor een bepaald tijdstip uw aanwezigheid in huis heeft kunnen registreren.

Automatisering ouderen

Andere handige uitvindingen

Naast bovengenoemde voorbeelden zijn er nog meer uitvindingen die onder de domotica vallen en interessante voordelen met zich mee kunnen brengen. Zo kan een robotstofzuiger die zijn eigen gang gaat in huis u de moeite van het zelf stofzuigen uitsparen. Een robotkat van voor gezelschap zorgen door geluiden te maken en op schoot genomen te worden zonder dat u voor een echt huisdier hoeft te zorgen. Een slaaprobot kan uw ademhaling tot een lager ritme brengen, waardoor u beter slaapt. Het klinkt allemaal een beetje als het huis van de toekomst, maar het bestaat allemaal en u kunt er gebruik van maken als u wilt.

Reden te over dus om zelf al te beginnen uw woning levensloopbestendig te maken. Dat betekent dus niet alleen de badkamer en slaapkamer op de benedenverdieping, maar ook het installeren van domotica die uw veiligheid en comfort thuis ondersteunen. Om de nodige installaties en plaatsingen te kunnen doen, komt Makita gereedschap uitstekend van pas.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top