Now Reading
Samenwonen met uw partner? Wat zijn de voor en nadelen

Samenwonen met uw partner? Wat zijn de voor en nadelen

samenwonen

Wonen u en uw partner ieder in een eigen huis en denken jullie er over na om te gaan samenwonen? Er zijn natuurlijk voor en nadelen aan het samenwonen. Meestal trekt een persoon bij de ander in. Financieel heeft het samenwonen gevolgen maar ook het samenwonen zelf kan een grote stap zijn. Wat zijn de voor en nadenken van het samenwonen met uw partner?

Waarom samenwonen?

Jullie hebben allebei jullie eigen plekje maar toch knaagt er wat. Jullie spenderen steeds meer tijd met elkaar door en verblijven steeds vaker samen op 1 adres. Wanneer u steeds meer samen bent kan het interessant worden om te gaan samenwonen. Jullie kunnen de kosten met elkaar delen en daarnaast brengen jullie nog meer tijd samen door. Een win-win situatie.

Gevolgen van samenwonen

Wanneer jullie de stap zetten om te gaan samen wonen is het goed om alle zaken op een rijtje te gaan zetten. Wonen jullie in een huur of koop huis en in welk huis willen jullie dan samen gaan wonen? Meestal valt de keuze op de koop woning maar wanneer jullie beide en koopwoning hebben moet er een goede afweging worden gemaakt. Samen helemaal opnieuw beginnen? Dat kan maar in deze oververhitte huizenmarkt is deze stap wellicht het minst voordelig. Maak samen een lijstje met de voor en nadelen per woning en kom zo tot een gezamenlijke keuze waar jullie samen achter staan.

Samenwonen gevolgen voor uw toeslagen

Wanneer u bij elkaar gaat wonen zal er financieel veel veranderen. U kunt de kosten voor de huur, hypotheek en vaste lasten delen. Er blijft meer geld over voor sparen of leuke dingen. Let op dat u goed laat vast leggen dat u samenwoont. Wanneer u fiscaal partner van elkaar bent geworden kan dit invloed hebben op uw lopende toeslagen (zorg en huur bijvoorbeeld). Zoek goed uit waar jullie na het samenwonen nog recht op hebben om te voorkomen dat u een hoop toeslagen geld moet terug betalen.

Lees ook
Randstad

Samenwonen kan spannend zijn maar ook een hele leuke stap in jullie relatie. Praat er met elkaar over en zoek goed uit wat voor jullie de beste opties zijn.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top