Now Reading
Wat doet stress met uw lichaam

Wat doet stress met uw lichaam

Wat doet stress met uw lichaam

We hebben allemaal wel eens stress momenten. Bij spannende of dreigende situaties kunt u in de stress schieten. Af en toe een beetje stress is helemaal niet erg maar wanneer u langdurig gespannen bent kan dit wel van invloed zijn op uw lichaam. Wat doet stress met uw lichaam en wat kunt u doen om stress te verminderen?

Acuut of chronisch

Acute stress krijgt u vaak bij bedreigende situaties. Wanneer bijvoorbeeld in de auto zit en er opeens een fietser voor u langs schiet moet u snel reageren. Uw hersenen reageren direct door verschillende hormonen aan te maken. Uw lichaam reageert met een verhoogde hartslag en bloeddruk en uw ademhaling wordt een stuk sneller. Er komt adrenaline vrij waardoor opeens hyper in de auto zit. Vaak zakt acute stress snel weer af wanneer de dreigende situatie voorbij is. Chronische stress werkt net wat anders in uw lichaam. Chronische stress komt vaak voort uit een emotionele situatie, het overlijden van een dierbare, het verbreken van een relatie of het behalen van deadlines op uw werk. Uw lichaam kan niet herstellen van de stress waardoor u last kan krijgen van serieuze fysieke problemen.

Wat doet langdurige stress met uw lichaam

Wanneer u langdurig last heeft van stress heeft dit fysieke gevolgen. Uw geheugen kan achteruit gaan en u krijg een slechte nachtrust. Een goede nachtrust is juist belangrijk voor het hestel van uw lichaam maar door het piekeren kunt u niet slapen. Hoe langer de slapeloosheid doorgaat hoe verder uw lichaam aftakelt. Uw lichaam en spieren raken naar een langdurige periode van stress vermoeid en u kunt nek en rug klachten ontwikkelen. Door een verhoogde bloeddruk moet uw hart sneller kloppen, op lange termijn kan dit ook voor extra vermoeidheid zorgen.

See Also
Oogfonds

Ontspannen

Ontspannen om stress te verminderen is erg belangrijk. Zeker bij chronische stress moet u op tijd proberen te ontspannen, hoe moeilijk dit soms ook is. Door te bewegen, te praten, meditatie of het luistern naar muziek kunt een moment van ontspanning vinden. Voor veel mensen kan het lastig zijn om op tijd op de rem trappen. Door chronische stress kunt u overspannen raken of een burn-out ontwikkelen. Zeker in de huidige maatschappij waarin alles sneller en beter moet leggen we ons zelf som te veel druk op. Wees lief voor u zelf en voor uw lichaam en pak dagelijks een moment van rust.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top