Now Reading
Vijftigplussers meeste elektrische apparaten in huis

Vijftigplussers meeste elektrische apparaten in huis

Het aantal elektrische apparaten dat Nederlanders in huis hebben, stijgt aanzienlijk. Waren dit er in 2007 gemiddeld nog 51, anno 2012 is dit aantal met 92 bijna verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van United Nations University in opdracht van recycleorganisatie Wecycle. Vijftigplussers spannen met gemiddeld 102 elektrische apparaten per huishouden de kroon. Reden voor Wecycle om extra aandacht te vragen voor recycling onder deze doelgroep tijdens de aftrap van de jaarlijkse Vijftigplusbeurs in Utrecht. 

Empty your nest
Vijftigplussers, ook wel ‘empty nesters’ genoemd, kopen nieuwe elektrische apparaten maar gooien oude of kapotte elektrische apparaten (e-waste) vaak niet weg. Want wie wat bewaart die heeft wat, lijkt de mentaliteit. Het empty nest is dus niet zo leeg als gedacht. Daarom roept Wecycle vandaag vijftigplussers op om hun huishouden op te ruimen. Op de openingsdag van de Vijftigplusbeurs maakt Wecycle het probleem beeldend met een levensgroot nest tot de nok toe gevuld met e-waste. Hierin zijn empty nesters druk bezig om e-waste te verzamelen, om zo het goede voorbeeld te geven aan passanten op weg naar de Vijftigplusbeurs.

Inleveren goed voor humeur
Vijftigplussers blijken vaker dan gemiddeld een goed gevoel over te houden aan het inleveren van e-waste. Waar 70 procent van de Nederlanders zichzelf een schouderklopje geeft bij het juist inleveren, doen vijftigplussers dit in maar liefst 79 procent van de gevallen. Het schuldgevoel dat optreedt bij het niet juist inleveren van e-waste is bij vijftigplussers verreweg het grootst. Bijna driekwart van hen ervaart op dat moment een schuldgevoel tegenover een gemiddelde van 54 procent. Ondanks de grote invloed die goed inleveren heeft op de gemoedstoestand van vijftigplussers, blijkt uit een meting van TNS NIPO in opdracht van Wecycle, dat zij één op de tien elektrische apparaten en een kwart van de spaarlampen nog in de afvalbak gooien. En dat terwijl empty nesters een voorbeeldfunctie hebben ten opzichte van kinderen en kleinkinderen.

See Also
Zilvervisjes

In 2011 zamelde Wecycle 110 miljoen kilo e-waste in. Jaarlijks wordt zo’n 35 miljoen kilo aan e-waste in de afvalbak gegooid.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top