Now Reading
Vijf tips om de waarde van de stenen van jouw huis weer om te zetten in besteedbaar geld!

Vijf tips om de waarde van de stenen van jouw huis weer om te zetten in besteedbaar geld!

Wanneer je geld in de stenen hebt zitten, bedoelen we eigenlijk dat je een woning met overwaarde hebt. Overwaarde betekent dat je een eigen woning hebt met een hoge waarde en een lage hypotheek of zelfs geen hypotheek. Anders gezegd: jouw hypotheekschuld is lager dan de waarde van je huis. Dat is voor jou een gunstige situatie, maar hoe kun je er voor zorgen dat het geld ook besteedbaar wordt!

Wist je dat je jouw overwaarde kan benutten? Wij geven vijf tips.

1. Jouw overwaarde verzilveren

Of je nu krom hebt gelegen om je hypotheekschuld af te lossen of jouw woning is meer waard geworden; als je overwaarde hebt, laat dan dat geld van betekenis zijn. Dat noemen we “verzilveren”. Je verhoogt je hypotheek (tot een veilige grens), jij krijgt het geld op je rekening gestort en kan daar eigenlijk mee doen wat je wil. Vakantie, een nieuwe auto of op vakantie met je nieuwe auto. Jij bepaalt, geniet er van.

2. Verkoop je huis en ga huren

Dat klinkt misschien wat rigoureus, maar je hoeft niet perse je huis uit. Je kan op twee manieren gaan huren. Je kan jouw woning verkopen en op die manier komt de overwaarde vrij. Vervolgens huur jij een ander huis, in deze situatie ga je dus daadwerkelijk verhuizen.Er zijn ook mogelijkheden om jouw woning te verkopen en vervolgens terug te huren, je blijft dus in hetzelfde huis wonen. Je zal waarschijnlijk een hogere maandlast hebben dan dat je aan hypotheek betaalde, maar daar tegenover staat dat je de overwaarde vrij kan besteden.

3. Help je kinderen met hun woning

Of je kinderen al een woning hebben of dat ze een woning willen kopen, jij kan ze helpen. Dat kan natuurlijk wanneer je al geld beschikbaar hebt. Maar het kan ook dankzij jouw overwaarde op je woning.Die overwaarde kan je inzetten om je kinderen aan een hypotheek te helpen of het geld te schenken. Met dat laatste zullen ze zeker blij zijn, maar misschien dat jij daar zelf minder enthousiast over bent. Goed nieuws, er is ook een tussenweg. Dat is in de vorm van de ouder-kind lening, een (fiscaal) gunstige constructie voor jou en je kinderen.

4. Vul je inkomen aan

Wanneer je met bent pensioen gaat, kan het maar zo zijn dat je minder inkomen hebt. Je haalt geen inkomen meer uit de zaak en je krijgt geen loon meer. Je krijgt nu geld van je pensioenfonds de overheid en misschien heb je nog een lijfrente.Tegenover minder inkomen staat dat je meer vrije tijd hebt. Een aanvulling op je inkomen is dan een mooie uitkomst. Hiervoor gebruik je ook weer de overwaarde van je woning. Maak het geld niet in één keer op maar laat het maandelijks aan jezelf uitkeren. Wist je dat er oplossingen zijn waarbij de bank het risico van een restschuld voor haar rekening neemt? Zo laat je ook je familie goed achter.

5. Schenk je kinderen een bedrag

Ben je in een gulle bui? Schenk je kinderen een bedrag zodat jij ze op weg helpt met hun studie of de aankoop van hun eerste woning. Dat is pas investeren in de toekomst! Wist je dat het helpen van je kinderen voor studie of woning fiscaal aantrekkelijk is?

Je hebt nu gelezen over het opnemen van de overwaarde. Wij kunnen ons voorstellen dat er nog voldoende vragen over blijven. Hoeveel mag je opnemen, is de rente dan wel aftrekbaar, welke risico’s zijn er?

De financieel adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep kunnen hierbij helpen. Er is er altijd een in de buurt. Tijdens een vrijblijvende kennismaking kijkt de adviseur naar jouw situatie en zal samen met jou de mogelijkheden op een rij zetten.

Maak een afspraak.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top