Now Reading
Een kijkje in de keuken van een financieel adviseur: Wat moet ik doen met de overwaarde in mijn woning?

Een kijkje in de keuken van een financieel adviseur: Wat moet ik doen met de overwaarde in mijn woning?

Deze vraag wordt me regelmatig gesteld. Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Soms is mijn advies om niets te doen of om verder te gaan met aflossen, maar soms blijken er ook andere wensen te zijn waarvoor geen geld op de spaarrekening beschikbaar is. Verbouwen, verduurzamen, kinderen financieel helpen en ga zo maar door. Of soms is het geld er wel, maar voelt het prettiger om dat voor onvoorziene zaken achter de hand te houden. Dan gaan we samen kijken naar manieren om de wensen op een verantwoorde manier mogelijk te maken. Hierbij is de persoonlijke situatie van groot belang. Dit is bij iedereen weer anders en dát maakt mijn werk zo leuk!

Zo heb ik van de zomer met mensen gesproken die graag wilden nagaan of hun huidige hypotheek overgesloten kon worden naar een lagere rente. We waren er al snel achter dat deze klanten hier financieel voordeel mee konden behalen, ondanks de boete. Gaandeweg het gesprek bleek dat mevrouw wel graag de badkamer zou willen vernieuwen en dat meneer wel graag wat eerder zou willen stoppen met werken. Zijn vrouw is een paar jaar ouder en heeft al AOW. Ze zouden het mooi vinden om meer samen te zijn. Hierop hebben we zijn pensioenfonds laten uitrekenen; wat zou zijn pensioeninkomen worden wanneer hij drie jaar eerder zou stoppen met werken. Met dit inkomen ben ik gaan uitrekenen hoeveel buffer er dan zou moeten zijn om financieel rond te kunnen blijven komen. Zowel direct na het stoppen met werken als ook na de AOW-leeftijd.

Het is niet zo dat ik alles alleen kan; de klanten hebben zelf ook moeten aanleveren hoe hun inkomsten, uitgaven en polissen eruit zien om er zeker van te zijn dat we niets over het hoofd zien.

In de situatie zoals hierboven omschreven, was het zelfs zo dat we een deel overwaarde konden opnemen en een deel voor de vernieuwing van de badkamer, waarbij de maandlast dankzij de lage rente maar een klein beetje hoger zou worden dan wat ze nu betalen. Ze hebben gekozen voor een rente van 20 jaar vast waardoor er ook lange tijd zekerheid is over de maandlasten.

Kortom deze klanten hebben nu lang zekerheid over de hypotheeklast met een lage rente, ze kunnen de badkamer vernieuwen en meneer heeft de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Ik hoop dat ze nog veel mooie jaren samen mogen genieten!

Benieuwd of jij ook overwaarde hebt en wat hiervoor jouw mogelijkheden zijn? Maak een vrijblijvende afspraak met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij jou in de buurt!

See Also
fietsverzekering

Maak een afspraak 

Nancy Heijink is financieel adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep in Winterswijk. Ze voorziet haar klanten van financieel advies rondom alle belangrijke momenten in het leven waar financiën bij komen kijken, zoals het kopen van een huis, met pensioen gaan of scheiden.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top