Now Reading
Een kijkje in de keuken van een financieel adviseur: Overwaarde, wat kan je ermee?

Een kijkje in de keuken van een financieel adviseur: Overwaarde, wat kan je ermee?

Wat is overwaarde eigenlijk en wat kun je ermee? Overwaarde is niet meer dan het verschil tussen de waarde van de woning en de schuld die er op rust. Overwaarde is een aanname en alleen wanneer de woning wordt verkocht kan de werkelijke overwaarde vastgesteld worden. Tot die tijd is het een aanname gebaseerd op de woningmarkt van dat moment.

Als je dus iets zou willen met de overwaarde, moet je een aantal zaken in acht nemen. De waarde die je nu voor de woning zou kunnen krijgen, is niet de waarde die je over 10 jaar voor jouw woning krijgt. Deze zal in de meeste gevallen lager of hoger zijn. Is de waarde hoger, dan is er niets aan de hand, echter een lagere waarde kan tot problemen leiden, bijvoorbeeld bij verkoop, je kunt dan namelijk met een restschuld komen te zitten.

Het is niet voor niets dat banken best iets voor je willen betekenen als het gaat over de opname van een stukje overwaarde, maar dat zij wel een buffer aanhouden voor toekomstige waardedalingen.

Wellicht ontvang je AOW en een pensioen en heb je een prachtige overwaarde. Misschien behoor je tot de groep mensen die denkt dat het op jouw leeftijd niet meer mogelijk is om te lenen, maar niets is minder waar. Ook voor jou zijn de mogelijkheden tot opname van een stukje overwaarde toegenomen. Natuurlijk is het fijn als er wat overblijft voor jouw kinderen, maar waarschijnlijk kunnen die heel goed voor zichzelf zorgen. Met de lage rente van dit moment kun je voor relatief weinig geld een aantal wensen verwezenlijken; misschien wil je een mooie reis maken, heb je een andere auto nodig of is jouw caravan aan vervanging toe. Misschien maak je, je zorgen over de betaalbaarheid van de als maar toenemende zorgkosten of zou je gewoonweg graag wat meer financiële armslag hebben. Afhankelijk van jouw inkomen en de overwaarde van jouw woning is er heel veel mogelijk en zou het zonde zijn als je die kans zou laten lopen.

Het hebben van overwaarde opent dus poortjes en wij berekenen graag wat jouw mogelijkheden zijn!

Benieuwd of jij ook overwaarde hebt en wat hiervoor jouw mogelijkheden zijn? Maak een vrijblijvende afspraak met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep bij u in de buurt!

Maak een afspraak.

Desirée de Bondt is financieel adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep. Ze is werkzaam in regio Dordrecht. Het adviseren van haar klanten op belangrijke momenten in het leven vindt ze het leukste aan haar functie.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top