Now Reading
Verantwoord lenen op hogere leeftijd

Verantwoord lenen op hogere leeftijd

Als je jong bent sluit je betrekkelijk eenvoudig een hypotheek af met een looptijd van dertig jaar. Er komt wel wat financieel rekenwerk aan te pas, maar over het aantal jaren doet niemand moeilijk. Zo rond je vijftigste verandert dat. Magere Hein is misschien nog ver weg, maar al wel in zicht.

Boerenverstand en kredietverleners verzetten zich tegen een hoge schuld op latere leeftijd. Toch zijn er wel mogelijkheden om in de tweede helft van uw leven geld te lenen. Er bestaan zelfs leningen speciaal voor senioren.

Krediet-hypotheek

Als u uw koopwoning hebt afbetaald en bovendien nog wat spaargeld hebt, kunt u waarschijnlijk een krediet-hypotheek afsluiten. Dit is een doorlopend krediet met een plafond dat wordt bepaald door de waarde van uw woning. Bijvoorbeeld: uw woning is 150.000 euro waard, en uw bank stelt het plafond vast op 60%. Dan kunt u tot 90.000 euro lenen.

U moet alleen de rente betalen. Dat doet u uit uw spaargeld. Uw nabestaanden erven de schuld, maar ook de woning. Door de woning te verkopen kunnen ze de schuld afbetalen en misschien nog wat overhouden voor zichzelf.

Opeet-hypotheek

Hebt u geen spaargeld maar wel een eigen woning (die is afbetaald), overweeg dan een opeet-hypotheek. Deze leenvorm wordt ook wel omkeerhypotheek of verzilverhypotheek genoemd. De woning vervalt na uw dood aan de kredietverstrekker. In ruil daarvoor hoeven u en uw nabestaanden niets af te betalen.

See Also
Fietsvakantie in Montferland

Omdat de kredietverstrekker pas na uw dood het huis kan verkopen, en de woning tegen die tijd misschien minder waard is, kunt u met een opeet-hypotheek minder lenen dan met een krediet-hypotheek.

Verken de markt

Leenvormen speciaal voor senioren zijn betrekkelijk nieuw. Vraag daarom bij een aantal verschillende kredietverstrekkers naar een lening die bij uw situatie past. Hak pas een knoop door als u alle gevolgen voor uzelf en voor uw erfgenamen overziet.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top