Now Reading
Tips om met het verlies van uw partner om te gaan

Tips om met het verlies van uw partner om te gaan

Als u uw partner verliest, raakt u waarschijnlijk de belangrijkste persoon uit uw leven kwijt. Sommigen ervaren een heel eenzaam gevoel. Ook lichamelijk kunt u last hebben, want eigenlijk rouwt uw hele lichaam mee. Rouwverwerking na het verlies van een partner kan een actief en moeilijk proces zijn. Daarom geeft Monuta in dit artikel tips hoe u hier mee om kunt gaan, ook als het al wat langer geleden is.

Rouw is persoonlijk

Iedereen verwerkt het op een andere manier, er is geen standaard rouwproces. Het is daarom aan te raden om vooral naar uw gevoel te luisteren. Wilt u een tijdje niets doen en rusten? Dan moet u dat vooral doen. Vindt u het fijn om alle spullen meteen op te ruimen? Ook dat is niet vreemd. In het begin is het vaak moeilijk om weer wat taken op te pakken, maar uiteindelijk zal u het weer als prettig ervaren om actief te zijn.

Rituelen helpen

Als u bepaalde dingen gewend bent om met uw partner te doen, kan het lastig zijn om die momenten alleen mee te maken. Als u juist de behoefte heeft om rituelen in stand te houden, is het aan te raden om dit wel te doen. Een gebakje eten op de dag van uw partners verjaardag bijvoorbeeld, is helemaal niet vreemd. Ook het opruimen van spullen kan een ritueel zijn. Als u het moeizaam vindt om hiermee te beginnen, kunt u het in stappen doen. U kunt het bijvoorbeeld in dozen verzamelen, maar op een later moment uitzoeken. Rituelen helpen vaak bij het verwerkingsproces.

Contact met lotgenoten

Ondanks dat uw omgeving misschien al volop voor u klaarstaat, is het aan te raden om in gesprek te gaan met lotgenoten. Zij begrijpen door eigen ervaring wat u doormaakt en hoe diep het verdriet kan zijn. Als u dit niet ziet zitten, zijn er ook veel mogelijkheden om digitaal contact met lotgenoten aan te gaan.

Lichamelijke klachten

Het is niet ongebruikelijk dat er ook lichamelijke klachten voorkomen. Dit kunnen klachten als lusteloosheid, moeheid en concentratieverlies zijn, maar ook lichamelijke klachten die lijken op datgene waaraan uw partner is overleden. U kunt dan angst hebben om hetzelfde te krijgen, omdat u dat proces ook zag bij uw partner. Het hele lichaam rouwt mee, dus deze gevoelens zijn helemaal niet raar. Rouwen heeft tijd nodig. Vraag om (medische) hulp als u voelt dat dat nodig is.

See Also
goede voornemens

Praktische zaken

Er moeten na een overlijden veel praktische zaken geregeld worden, zoals het vormgeven van het afscheid zelf en het maken van financiƫle keuzes. Als uw partner zelf zijn of haar uitvaartwensen vastgelegd heeft of bespreekbaar heeft gemaakt, kan het afscheid op de wenselijke manieren ingevuld worden. Als u niet weet waar u moet beginnen, kunt een checklist gebruiken. Zeker als uw hoofd niet naar al deze praktische zaken staat, kan dit helpen. Ook na het overlijden moeten er vaak dingen geregeld worden, zoals de nalatenschap, of huisvesting. Monuta kan u hierbij altijd helpen en zoekt graag samen met u naar een passende oplossing. Ondanks dat een afscheid geen lijstje is dat afgewerkt moet worden, is het in praktische zin wel handig om alles op een rijtje te zien.

Uitvaartwensen

Misschien heeft u door het verlies van uw partner ook wel nagedacht over uw eigen afscheid. Ondanks dat dit hopelijk nog ver weg, is het aan te raden om hier rustig over na te denken. Als u zelf uw uitvaartwensen heeft vastgelegd, laat u uw nabestaanden niet met twijfels of vragen achter. U kunt dit eenvoudig op de website van Monuta doen, waarbij u ook de mogelijkheid hebt om het op papier vast te leggen. Uw beslissingen zijn altijd op een later moment aan te passen en u kunt bovendien dingen open laten. Het denken over uw eigen afscheid is al een eerste stap. Iedereen kan dit doen, ook zonder een verzekering.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top