Now Reading
Kunt u zomaar een grote boom planten of kappen in uw tuin?

Kunt u zomaar een grote boom planten of kappen in uw tuin?

De vraag klinkt zo simpel, maar er zijn toch een aantal regels waarmee u rekening moet houden. Een boom planten heeft regels en een boom omzagen heeft weer andere regels. Hierbij wat regels op een rijtje.

Bomen planten

Een boom in uw tuin kan een verrijking zijn. Bomen groeien waardoor ze uw lichtinval in huis kunnen beperken, niet alleen bij u zelf maar ook bij uw buren. Een boom moet u minimaal 2 meter van de erfgrens planten. In sommige gemeente geldt een uitzondering, u kunt de exacte regels bij uw gemeente opvragen bij het gemeenteloket. Weet u niet precies wat uw erfgrens is? Dan kunt u deze gegevens opvragen bij het Kadaster. Kijk goed naar wat voor een soort boom u wilt planten, hoe groot gaat deze groeien, hoeveel blad laat hij vallen en wat kan hij verder tot overlast geven? Maak voor u zelf een goede inventarisatie en kies voor een boom die het beste bij u past.

Bomen kappen in eigen tuin

Een grote boom kan een verrijking zijn voor uw tuin of een doorn in het oog. Hoe groter de boom, hoe meer onderhoud. Misschien stond de boom er al toen u uw huis kocht en wilt u er liever vanaf. Voor het kappen van bomen gelden ook regels. Helaas zijn de regels niet in elke gemeente hetzelfde waardoor er veel verwarring is wat nu wel en niet mag. Het beste kunt u bij uw gemeente opvragen of een grote boom wel of niet gekapt mag worden en of u hiervoor een vergunning nodig heeft. Een aanvraag voor een kapvergunning kan tijd gaan kosten, houd hier rekening mee. Voor het illegaal omkappen van bomen kunt u een boete krijgen. Laat u goed informeren wat wel en niet mag. Wanneer u een grote boom wil kappen kan het verstandig zijn om een professioneel bedrijf in te schakelen want u wilt geen schade maken bij het omzagen van de boom. Laat door het bedrijf een offerte maken van het kappen en let op, het opruimen van de boom brengt ook weer kosten met zich mee dus kijk goed of ze dit erbij in hebben zitten.

See Also
bloemen

Dat er veel regels zijn voor het planten en kappen van bomen in uw tuin is duidelijk. Informeer bij uw gemeente wat de exacte regels zijn want het kan maar zo zijn dat er in een stad of dorp 10 kilometer verderop weer andere regels gelden.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top