Now Reading
Huisdieren in de kerstboom

Huisdieren in de kerstboom

Het is kersttijd! Volgens veel mensen de mooiste tijd van het jaar. Een aantal huisdieren zullen het hier vast mee eens zijn. Het is namelijk dé tijd van het jaar waarin er zo’n magische boom met geweldige lichtjes en balletjes in de huiskamer staat. Honden kunnen het niet laten en slaan met hun staart regelmatig een kerstbal uit de boom. Katten meppen de ballen uit de boom, klimmen tot in de top, laten de boom omvallen of zitten rustig op de naalden van de kerstboom te kauwen..

Hoe kunt u nog genieten van een prachtige kerstboom als u huisdieren in huis heeft? Ik ben voor u eens op onderzoek uitgegaan en heb uit mijn omgeving een aantal handige – soms zelfs verrassende – tips verkregen! De meeste tips gaan over katten, omdat die toch de grootste vijand van de kerstboom blijken te zijn.

De plantenspuit
Niet elke kat reageert er goed op, maar het blijft het meest bekende en vaak meest effectieve middel om uw kat uit de kerstboom te houden. De plantenspuit vult u met water. Op het moment dat uw kat iets doet wat het niet mag (in dit geval; in de kerstboom klimmen, of aanstalten maken om in de kerstboom te gaan klimmen) dan spuit u met de plantenspuit richting de kat. Houd uzelf in de hand, één keer spuiten is wel voldoende. De kat zal schrikken en associeert zijn actie met negativiteit (water in z’n snufferd), waardoor het beestje niet gauw nog een keer in de boom zal springen. En ja, er zitten hardleerse katten tussen die dan toch nog een keer in de boom springen.. een beetje geduld is dus wel op zijn plaats. Tip: Zorg ervoor dat de kat niet doorheeft dat het water van u afkomt. Hij kan dan namelijk de negativiteit ook met u gaan associëren. Daar gaat de band met uw kat..

Onversierd
Wilt u uw katten niet straffen? Zet uw boom dan eerst een paar dagen onversierd in de huiskamer. De katten hebben zo de mogelijkheid om de boom te verkennen, zonder dat ze uw kerstboomversiering kapot maken. Na een aantal dagen is de nieuwigheid van de kerstboom er af en zullen ze de boom meer met rust laten. Tip: Aangezien de kat de boom niet volledig met rust gaat laten, kunt u het beste onbreekbare ballen in de boom hangen.

Geurtjes
Heeft u ooit geprobeerd om uw kat te leren dat het niet aan de bank mag krabben? Heeft u daar geurtjes voor gebruikt? Door een sterke geur (bijvoorbeeld citroen) op een object te smeren waar de kat niet aan mag komen, blijft de kat van het object af. Dit is lastig om bij de kerstboom te doen, maar u kunt uw plantenspuit wel vullen met water+citroensap (veel mensen gebruiken water + citronella). Stemgebruik is hierbij ook belangrijk. Een duidelijke ‘FOEI’ of ‘NEE’ begrijpen de beestjes echt wel! Ook een mogelijkheid is om sinaasappelschillen om de kerstboom te leggen. Katten vinden die geur ook niet prettig en blijven dan uit de buurt van de boom.

Vastzetten
Om te voorkomen dat de kerstboom omvalt, kunt u de boom vastbinden aan de muur of aan het plafond. Heeft u een kleine boom? Dan is tape een mooie oplossing. Tape de boom vast aan de vloer/tafel waar het op staat. Op deze manier kan uw hond of kat niet ‘per ongeluk’ de kerstboom laten omvallen.

Ring
Er bestaat een speciale anti-kattenring (afweerstrip) die u om de boom heen kunt leggen. Hieraan zitten (kunststoffen) pinnen, waardoor uw kat wordt weerhouden om in de boom te klimmen. Dit bestaat er ook voor honden. De hond kan dan niet te dicht bij de boom in de buurt komen.

See Also
Kerst in een familiehotel

Wennen
Wat ik u nu ga vertellen, is echt een verrassende tip. Blijkbaar werkt het: Als de kat de kerstboom inspringt, pak het beest dan op en haal het door de kerstboom heen. Doe dit 2x en zet het beestje dan op de grond. De kat heeft toestemming om onder de kerstboom door te lopen en er naar te kijken, maar zodra het de kerstboom inspringt kunt u dit ritueel weer herhalen. Zelf heb ik dit nog nooit uitgeprobeerd, maar blijkbaar heeft de kat niet zo veel zin meer om in de kerstboom te klimmen als hij eenmaal door de boom is gehaald..

Overig
Als u versieringen met belletjes erin in de laagste takken hangt, hoort u het meteen als uw kat (of hond) weer met de kerstboom bezig is. U kunt ook kiezen voor een kerstboom met wat scherpere naalden. Huisdieren weten dan al snel dat de kerstboom niet prettig aanvoelt en blijven er dan netjes vanaf. Katten houden niet van aluminiumfolie. Als u dit onder de kerstboom legt, heeft u ook minder last van uw katten. Dennenappels vinden ze trouwens ook niet erg prettig om overheen te lopen..

Heeft u zelf ook nog wat tips en trucs om huisdieren uit de kerstboom te houden? Deel deze dan met ons en uw mede-plussers op www.facebook.com/vijftigplus.nl!

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top