Now Reading
Goed slapen, gezond voor lichaam en geest

Goed slapen, gezond voor lichaam en geest

Goed slapen is erg belangrijk. Tijdens je slaap verwerk je emoties en kan je lichaam herstellen van de dag. Als je moe bent, heb je minder zin om te bewegen en ga je meer snacken, omdat je je impulsen niet goed onder controle kunt houden. Ook zorgt slecht slapen eerder voor overgewicht en ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten. Goed slapen is dus belangrijk. Wat komt er kijken bij goed slapen en wat kun je zelf doen om goed te slapen?

Hoe lang moet je slapen?

Bij slapen geldt niet hoe langer, hoe beter. Volwassenen tussen de 18 en de 65 jaar hebben 7 tot 9 uur nodig om te slapen. Oudere mensen kunnen met minder slaap toe en jonge mensen hebben vaak meer slaap nodig. De duur van de slaap is makkelijk te meten, maar het meten van de kwaliteit is lastiger. De beste indicatie om een slechte slaapkwaliteit te meten zijn onderbrekingen van de slaap. Wakkere momenten die de slaap onrustig maken. Slapen op de verkeerde tijd van de dag ook niet goed voor je gezondheid. 

Slaap is nodig om je lichaam te onderhouden

Tijdens de slaap is de afgifte van cortisol laag en worden er met name groeihormonen en melatonine afgegeven. Groeihormonen worden afgegeven tijdens het diepste slaapstadium. Deze hormoonbalans tijdens de slaap bevordert het onderhoud van de huid, de botten, de spieren en andere weefsels. Groeihormonen ondersteunen ook het immuunsysteem. Hierdoor wordt het risico op een infectie kleiner. Een goede slaap zorgt er ook voor dat je makkelijker kunt onderscheiden of je honger hebt of niet. Door goed te slapen voorkom je dat je teveel eet. Ook helpt slapen bij het op peil houden van het suikerniveau in het bloed en bij het in balans houden van cholesterol. Te veel cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten. 

Slaap is goed voor je hersenen

Voor een juiste werking van je hersenen is slaap van essentieel belang. Als je slaapt lijkt het misschien wel of je hersenen even niet werken, maar niets is minder waar. Er vinden daar veel processen plaats die ervoor zorgen dat we als we wakker worden weer met een goed uitgerust stel hersenen aan de slag kunnen. Tijdens je slaap worden er veel nieuw aangelegde verbindingen in je hersenen ongedaan gemaakt. Die verbindingen vragen veel energie en kunnen niet allemaal blijven bestaan. Daarnaast worden er ook bepaalde verbindingen omgelegd. Zo wordt nieuw opgedane kennis en vaardigheden langdurig vastgelegd. Als je aan het studeren bent, is goed slapen erg belangrijk om te zorgen dat je de opgedane kennis ook kunt onthouden. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je beter slaapt?

Iedereen ligt wel eens wakker ‘s avonds, maar als je dag in dag uit niet uitgerust wakker wordt kan dat je leven aardig belemmeren. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om beter te slapen:

Ga iedere avond op dezelfde tijd naar bed

Om goed te kunnen slapen is ritme belangrijk. Daarom is het verstandig om iedere avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd weer op te staan. Je lichaam zal wennen aan het ritme en hierdoor zul je makkelijker in slaap vallen. 

Lees ook
Oogfonds

Beweeg genoeg en eet gezond

Gezond eten en veel bewegen helpen bij een goed slaapritme. Als je genoeg beweegt overdag zal je makkelijker en sneller in slaap vallen. 

Een goed matras

Om goed te kunnen slapen heb je een goed matras nodig. Een matras dat te hard of te zacht is, kan zorgen voor pijn en ongemakken. Hierdoor zal je slaap van minder kwaliteit zijn. Het beste kun je kiezen voor matras dat zich aanpast aan de contouren van het lichaam en ondersteuning biedt op de juiste plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een m line matras. Deze matrassen zijn gemaakt van visco-elastisch traagschuim, wat zich perfect naar de vorm van je lichaam voegt. 

Houd je slaapkamer koel en donker

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat de slaapkamer de juiste temperatuur heeft. De ideale temperatuur om goed te kunnen slapen is ongeveer 18 graden. Dit is wel per persoon verschillend. De een slaapt nog beter met een graadje minder, of juist een graadje meer. Daarnaast is het belangrijk dat je slaapkamer donker genoeg is. Je lichaam komt zo meer tot rust en je slaapt dieper.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top