Now Reading
Hoe vaak moet u uw hond wassen of knippen?

Hoe vaak moet u uw hond wassen of knippen?

hond wassen of knippen

Heeft u zelf een trouwe viervoeter? Het is natuurlijk heel gezellig om een huisdier te hebben, maar een hond heeft ook verzorging nodig. Voldoende beweging, gezond eten en natuurlijk een was- of knipbeurt. Hoe vaak moet u uw hond wassen of knippen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het soort hond dat u heeft. Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat er voor uw hond nodig is.

Uw hond wassen of knippen

Iedere hond moet wel eens gewassen worden. Zeker wanneer uw hond een echte waterliefhebber is dan is het fijn om de hond na een zwembeurt in het buitenwater te wassen. De geur van het buitenwater blijft anders aan uw hond hangen en het is dan niet fijn om deze naast u op de bank te hebben.

Heeft u een kortharige hond dan zal er minder vuil in de haren blijven zitten en dan is het vaak al voldoende om de hond 2 tot 4 keer per jaar te wassen. Heeft u een ras met wat langer haar, bijvoorbeeld een Maltezer of Golden Retriever, dan zal dit niet voldoende zijn. Het haar zal meer vuil vasthouden naar een lekkere wandeltocht door het bos. Schat zelf in of de hond wel of nog niet gewassen moet worden na een wandeltocht. Vuil verwijderen is goed, maar een hond te vaak wassen is niet goed voor huid en haar.

Stappen om uw hond te wassen

Is uw hond toe aan een wasbeurt dan is het goed om de volgende stappen te doorlopen:

  1. Zorg dat de het haar van de hond klitvrij is. U kunt de klitten beter verwijderen voor het wassen, want wanneer het haar nat is wordt dit veel lastiger en is niet prettig voor de hond.
  2. Gebruik waar nodig hondenshampoo en verdun dit met lauwwarm water. Zo kan de hond zich niet branden en is het ook aangenaam om gewassen te worden.
  3. Droog de hond goed af met een handdoek. Wanneer de hond lang haar heeft kunt u er ook voor kiezen om de haren te föhnen. Wanneer de hond droog is mag deze weer naar buiten.

Met de hond naar de kapper

Zoals aangegeven hoeft niet ieder hondenras naar de kapper. Zo zijn er ook honden die verharen en waarbij het haar niet te lang wordt. Andere rassen, vooral honden met lang haar, moeten welk geknipt worden. Dit kan bij een hondentrimster die vaak ook de nageltjes en tanden verzorgd. Bij honden die geplukt moeten worden is het vaak voldoende dit 2 keer per jaar te doen. U merkt vaak aan de vacht wel of deze klaar is om geplukt te worden.

Poedels met een krulvacht moeten vaak 4 tot 8 keer per jaar geknipt worden en andere langharige honden vaak tussen de 4 en 6 keer per jaar. Ook hier is het belangrijk om te kijken of er veel klitten ontstaan. Dan is het tijd om naar de kapper te gaan. Daarnaast moet de hond zich natuurlijk ook vrij kunnen bewegen.

See Also
puppy

Vaak kunt met de trimster overleggen wanneer het tijd is voor een volgende knipbeurt.

Geniet van uw huisdier en verzorg hem of haar goed!

Op de foto staat Lizzy die elke dag gezellig bij de redactie van Vijftigplus.nl zit

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top