Now Reading
Een goede nachtrust – Welke slaapfases zijn er?

Een goede nachtrust – Welke slaapfases zijn er?

slaapfases

Een goede nachtrust is belangrijk voor een energieke dag. Wanneer u slaapt komen uw lichaam en geest tot rust. Er wordt geadviseerd om minimaal 8 uur per nacht te slapen. Niet alleen het aantal uur maar ook de kwaliteit van uw slaap is belangrijk. Mensen hebben een slaapcyclus die bestaat uit 4 verschillende fases. Welke slaapfases zijn er en hoe belangrijk zijn ze voor een goede nachtrust?

Uw Slaapcyclus en slaapfases

Een slaapcyclus bestaat uit 4 verschillende fases: Sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap en de REM-slaap. Per nacht maken we afhankelijk van het aantal uur dat u slaapt meerdere cyclussen mee. 1 cyclus duurt vaak tussen de 90 en 120 minuten.

Slaapfases 1 en 2

De sluimerfase of inslaapfase is de eerste overgang tussen wakker zijn en in slaap vallen. Uw ogen worden zwaarder en beginnen langzaam dicht te vallen. U probeert nog wat te lezen of op de tv te kijken maar langzaam vallen uw oogleden dicht. Uw hersenactiviteit neemt af en uw lichaam maakt zich klaar om te gaan slapen. Na de eerste fase volgt de lichte slaap. Bij de lichte slaap wordt u niet meer wakker van elk geluid maar bent u ook nog niet helemaal in slaap. We noemen de eerste 2 fases vaak ook wel dommelen. Voor u het in de gaten heeft is er een half uur voorbij.

Diepe slaap

Na fase 2 volgt de diepe slaap. Uw ademhaling en hartritme daalt nu tot het laatste ritme. Tijdens de diepe slaap gaat uw lichaam herstellen. Deze fase is ontzettend belangrijk voor ons herstel. Tijdens de diepe slaapfase wordt u niet zomaar wakker en wanneer u wel wakker wordt schrikt u vaak en bent u iets gedesoriënteerd. Na uw diepe slaap, die ongeveer 15 tot 20 minuten duurt volgt de REM-slaap.

See Also
sokken

REM-slaap

De REM-slaap wordt ook wel de droomfase genoemd. Uw hersenen worden weer actief en uw ogen beginnen te bewegen. Tijdens de diepe slaap herstelt u fysiek tijdens uw REM-slaap is het tijd emotioneel te herstellen. Uw lichaam is helemaal stil maar uw hersenen zijn net zo actief als overdag. Van uw REM-slaap zult u niet echt uitrusten maar het is wel cruciaal voor het verwerken van uw dag. Na fase 4, die ongeveer 20 minuten kan duren, kan het zijn dat u even kort wakker wordt. Uw slaapcyclus begint weer opnieuw.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top