Now Reading
Boeken tip: IK BEN GEEN MAN

Boeken tip: IK BEN GEEN MAN

Ik ben geen man

Waarom er zoveel vrouwen zijn met onverklaarbare gezondheidsklachten

Auteur: Mirjam Kaijer

Hoe komt het dat juist vrouwen zo vaak rondlopen met onbekende klachten en onjuiste diagnoses. Klachten die door artsen worden afgedaan als de overgang, burn-out, chronisch vermoeidheissynsdroom of de simpele conclusie: “het zit tussen je oren!”?

Waarom is ruim 75 procent van de patiƫnten met schildklierafwijkingen, reuma en andere auto-immuunziekten vrouw? Waarom hebben vrouwen 60% meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen en hoe komt het dat ze twee keer zo vaak een depressie hebben en dat veel hartinfarcten bij vrouwen worden gemist? Hoe komt het dat medici in Nederland niet weten waar dat aan ligt? Het antwoord is schokkend!

It’s a man’s world. Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis op is gebaseerd. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken. Vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten lopen we flink achter de feiten aan.

Mirjam Kaijer

Mirjam Kaijer is journaliste, columniste en oud-verpleegkundige. Na de grote hoeveelheid reacties op haar rubriek Diagnose in de landelijke dagbladen van Mediahuis gaat ze op zoek naar antwoorden op de vraag hoe het komt dat er zoveel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten rondlopen.

Op luchtige maar treffende wijze schrijft Kaijer over de bureaucratie in de geneeskunde, de hiaten in ons zorgsysteem, de korte consulten en foute conclusies. Maar ze vertelt ook over haar lange zoektocht naar een oorzaak voor haar eigen onbegrepen klachten. En hoe tien jaar later een oververwachte diagnose – en een operatie in Amerika – haar klachten liet verdwijnen. In haar boek interviewt ze artsen en onderzoekers maar ook komen andere vrouwen aan het woord die hun aangrijpende verhaal vertellen.

Lees ook
Lupin deel 3

Ik ben geen man! laat zien waarom legio vrouwen nog altijd in medisch niemandsland ronddolen. Dit boek is een pleidooi voor meer persoonlijke geneeskunde en beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg.

Het is een aanrader voor elke hulpverlener en een bemoedigend en inspirerend voorbeeld voor vrouwen die in onze gezondheidszorg zijn verdwaald: geef nooit op!

Bron: Uitgeverij Lucht
Foto: Duco de Vries

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top