Now Reading
Wat is maagzweer en hoe komt u er vanaf?

Wat is maagzweer en hoe komt u er vanaf?

maagzweer

Maagzweer is een klein wondje in de wand van maag. Bij een zweer krijgt u vaak pijn boven in uw buik. Hoe kunt u een zweer in uw maag voorkomen, wat zijn de klachten en wat is de behandeling? Lees hier meer over maagzweer.

Wat is maagzweer

Zoals hierboven aangegeven is maagzweer een klein wondje in de wand van de maag. Een wondje zit niet alleen in de maag zelf maar kan ook in het eerste stukje van de dunne darm of 12-vingerige darm zitten. Ook wanneer het wondje in de darmen zit noemen we dit nog steeds maagzweer. Mannen krijgen 2x zo vaak last van maagzweer dan vrouwen.

Wat zijn de symptomen

Bij maagzweer krijgt u te maken met buikpijn. ’s nachts of na het eten kan de pijn in de buik erger worden. Naast buikpijn zijn er ook nog andere symptomen om rekening mee te houden: brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, het opboeren van eten en drinken en het gevoel van snel vol zit. In sommige gevallen kan het ook zijn dat u moet overgeven en hierbij kan dan ook wat bloed zitten.

Wat zijn de oorzaken

In veel gevallen krijg u een een zweer door een maagbacterie. Naast een bacterie kan een zweer ook komen van het gebruik van bepaalde medicijnen. Het nuttigen van alcohol en roken kan hebben ook invloed op het ontstaan van het wondje in uw maag. Bij verdenking van een maagzweer zal er een maagonderzoek nodig zijn waarbij er verschillende plekjes (biopten) worden afgenomen om te detecteren wat de oorzaak is van uw ontsteking.

See Also
Dr. Wijnholds

Behandeling van een maagzweer

Maagzweer kan worden behandeld door het gebruik van medicijnen. Naast het gebruik van medicijnen is soms een aanpassing in uw leefstijl ook aan te raden. Zo kunt u beter stoppen met roken en uw eetpatroon aanpassen. Eet vezelrijke en gevarieerde voeding volgens de schijf van 5. verminder het gebruik van alcohol en koffie en kauw uw eten goed.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top