Now Reading
Voedselallergie? Wat zijn de symptomen en wat kunt u doen

Voedselallergie? Wat zijn de symptomen en wat kunt u doen

voedselallergie

We houden allemaal van lekker eten. Gelukkig verschillen onze smaken hier wel in. De een is een echte visliefhebber. De ander is toch meer fan van een goed stuk vlees. Natuurlijk zijn er ook nog mensen die dit liever links laten liggen en kiezen voor vegetarische gerechten. Helaas zijn er ook mensen die te kampen hebben met een voedselallergie en hierdoor niet alles kunnen eten wat ze lekker vinden. Maar hoe herkent u dat u een voedsel allergie heeft en kunt u hier ook iets aan doen?

De symptomen van een voedselallergie

Helaas zijn er veel verschillende symptomen of klachten die u kunt ervaren die te maken hebben met een voedselallergie. Ook niet iedereen heeft in dezelfde mate last van deze symptomen. Hierbij noemen wij een aantal symptomen die u kunt ervaren wanneer u overgevoelig bent voor bepaald soort voedsel of ingrediënten in het voedsel:

  • Klachten aan mond en neus. Dit kan een branderig gevoel zijn, maar bijvoorbeeld ook jeuk of een loopneus.
  • Klachten aan de darmen of buik. Het kan hier gaan om buikpijn, misselijkheid, braken of diarree.
  • Klachten aan de huid: Hierbij kunt u denken aan vlekjes, jeukbultjes of verdikkingen in of onder de huid.

Heb ik last van een voedselallergie?

Zoals aangegeven duiden bovenstaande symptomen niet altijd op een voedselallergie, maar kan het ook een eenmalige klacht zijn. Wanneer het wel om een voedselallergie gaat dan kunt u dit laten vaststellen door bij de huidarts een test te laten doen. Dit kan een bloed- of huidtest zijn. Hiermee kan worden aangetoond of u overgevoelig bent of allergische antistoffen heeft. Door deze test kan vrij nauwkeurig worden aangegeven voor welke stoffen u allergisch bent.

Wanneer is vastgesteld dat u een voedselallergie heeft en voor welke stoffen en ingrediënten u allergisch bent dan kunt u er voor zorgen dat u alleen zaken eet waar deze stoffen niet in zitten. Op deze manier voorkomt u dat uw klachten aangewakkerd worden. Het is vaak wel een uitzoek werk om te zien welk product over welke ingrediënten beschikt, maar na wat studie komt u hier zeker achter en kunt u weer volop genieten van het eten.

Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën

Er zijn dus tal van verschillende allergieën. Sommige mensen zijn maar voor 1 stof allergisch en de andere kan niet tegen meerdere stoffen of juist tegen een bepaalde combinatie van stoffen. 2 allergieën die veel voorkomen zowel bij jongere als ook bij oudere mensen zijn de koemelkallergie en de notenallergie. Bij een koemelkallergie geeft het afweersysteem een reactie op bepaalde eiwitten. Deze allergie komt bij baby’s en bij kinderen wel vaker voor, maar ook zeker volwassenen kunnen hier last van hebben.

See Also
brandend maagzuur

Laat u testen bij twijfel en zorg dat het eten weer een leuke bezigheid wordt.

 

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top