Now Reading
Waarom gapen of geeuwen mensen?

Waarom gapen of geeuwen mensen?

gapen

Gapen of geeuwen is iets wat iedereen doet. Toch heeft de een er meer last van de ander. Geeuwen is ook nog eens erg aanstekelijk. Geeuwen wordt direct in verband gebracht me vermoeidheid maar is dit wel zo? In deze blog leg ik u uit waarom mensen gapen.

Vermoeidheid en verveling

We geeuwen het meest wanneer we moe zijn of net wakker zijn. Lekker uitrekken en lucht in de longen laten. Wanneer u gaapt stretcht u uw longen. U neemt meer zuurstof tot u tijdens het gapen. Wanneer u denkt dat u vermoeid bent gaat u automatisch ook meer geeuwen. Geeuwen is net als niezen niet te stoppen. Wanneer onze hersenen onvoldoende gestimuleerd worden beginnen we ook te geeuwen. Zo kunt u tijdens TV kijken ook een geeuw-aanval krijgen.

Uw hersenen koelen door te gapen

Een populaire theorie over geeuwen is dat ons lichaam het gebruikt om onze hersenen te koelen. Er zijn verschillende studies geweest die onder andere deze theorie ondersteunen. Zo stopt u met gapen wanneer er een koud element tegen uw hoofd wordt aangelegd. Wanneer de buiten temperatuur hoger is geeuwen we meer dan in de wintermaanden.

Lees ook
een gezonde en gebalanceerde maaltijd.

Waarom geeuwen mensen

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag waarom mensen geeuwen. We geeuwen bij vermoeidheid, verveling, om onze hersenen te koeken, longinhoud te vergroten en simpel weg wanneer iemand anders gaat geeuwen we gezellig mee doen. Waarom geeuwen aanstekelijk is blijft een mysterie. Overmatig geeuwen kan ook een indicatie zijn voor uw gezondheid. Zo kan overmatig geeuwen voorkomen voor een epilepsie of migraine aanval.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top