Now Reading
Vogels in de tuin – maak zelf een waterbadje

Vogels in de tuin – maak zelf een waterbadje

waterbadje

Heeft een u eigen tuin? Dan is het natuurlijk heel leuk om te genieten van de vogels die er in uw komen. Om er voor te zorgen dat vogels uw tuin niet overslaan is het goed om het zo aangenaam mogelijk te maken in de tuin. Dit kan door een waterbadje voor de vogels neer te zetten. Deze kunt u natuurlijk kopen in een tuincentrum of dierenspeciaalzaak, maar u kunt deze natuurlijk ook zelf maken. Hieronder de stappen om zelf een waterbadje te maken.

Gebruik koolbladeren

Koolbladeren zijn zeer geschikt om een waterbadje van te maken. Deze bladeren hebben vaak al een gebogen ronde vorm en wanneer u er een aantal dakpansgewijs neerlegt ontstaat er vanzelf een kom. Om dit makkelijker te maken is het handig om van cement of van zand een heuveltje te maken waar de bladeren overheen gelegd kunnen worden. Wanneer de gehele heuvel bedekt is met koolbladeren maakt u het cement aan. Volg hiervoor de instructies op de verpakking. Zorg er wel voor dat het cement een goede dikte heeft. Wanneer dit niet het geval is dan zal het zo weer van de vorm aflopen.

Breng cement aan

Wanneer het cement klaar is voor gebruik dan smeert u de buitenkant van de koolbladeren goed in. Zorg er voor dat alle bladeren voorzien zijn van een dikke laag cement. Het cement vormt namelijk het uiteindelijke waterbadje. Breng het cement wel voorzichtig aan anders ontstaan er oneffenheden in het badje en dat is natuurlijk zonde. U kunt het badje zo laten wanneer het helemaal bedekt is met cement, maar om het straks ook stabiel neer te kunnen zetten raden wij aan om er ook nog een soort voetje onder te maken van cement. Zorg dat dit recht is afgewerkt, zodat het ook stevig staat en de vogels een bad kunnen nemen.

Een weekje laten drogen

Wanneer het waterbadje qua vorm helemaal naar wens is moet het cement drogen. Leg het bakje hiervoor op een droge plek en dek het af met plastic. Om er voor te zorgen dat het plastic niet wegwaait is het goed om het aan de zijkanten te verzwaren met wat stenen. Na een weekje is het badje droog. Wel is het goed om het waterbadje dan nog 4 weken uit te laten harden.

Lees ook
Zilvervisjes

Na deze vier is het cement uitgehard en op de juiste sterkte. Verwijder nu ook de koolbladeren. Het waterbadje kan in gebruik genomen worden door de vogels. Vul het badje met voldoende vers water. Op deze manier kunnen de volgens in de warme zomer lekker badderen en natuurlijk ook lekker drinken van het frisse water.

De vogels zullen genieten en u natuurlijk ook.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top