Now Reading
‘Vergoed fysiotherapie bij moeilijk behandelbaar astma’

‘Vergoed fysiotherapie bij moeilijk behandelbaar astma’

Mensen die hun astma moeilijk onder controle krijgen en gebaat zijn bij fysiotherapie, moeten dat vergoed krijgen. Daar pleitte het Longfonds gisteren voor, op Wereld Astma Dag. “Fysiotherapie helpt, net als bij de longziekte COPD”, zegt Hendrien Witte, directeur van de Longfonds patiëntenvereniging. “Alle reden om het ook bij deze vorm van astma te vergoeden uit de basisverzekering.

In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte, ruim de helft heeft astma. Van hen krijgt één op de vijf (113.000 mensen) astma moeilijk onder controle. Medicijnen helpen wel, maar onvoldoende. Hyperventileren, vermoeidheid, minder bewegen, overgewicht en psychische problemen komen bij deze groep patiënten vaker voor.

“Fysiotherapie en begeleid bewegen helpen hen om grip te krijgen op hun astma en hun leven. Het kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven, die niet kan worden bereikt met het louter voorschrijven van medicijnen”, zegt dr. Alex van ’t Hul van het Radboud UMC in Nijmegen. “Maar veel patiënten krijgen deze behandeling niet. Zo krijgen we het aandeel moeilijk behandelbaar astma niet naar beneden.”

COPD en fysio al wel vergoed
Hoog tijd om nu vooruitgang te boeken, vindt Witte: “Vergoed voor deze groep mensen fysiotherapie uit de basisverzekering.” Net als bij COPD, eveneens een ongeneeslijke longziekte waarbij het belangrijk is dat mensen hun conditie op peil houden. Vanaf een bepaalde fase in het ziekteproces wordt fysiotherapie vergoed. “Mensen met moeilijk behandelbaar astma kampen met dezelfde klachten, maar krijgen niet dezelfde behandeling. Dat voelt onrechtvaardig”, zegt Witte.

See Also
koud

Dat is ook de ervaring van patiënte Maria Toren uit Almere. “Ik kan nog geen 500 meter lopen. Tot een paar jaar geleden was ik intensief bezig met fysio. Dat hielp enorm om mijn conditie redelijk goed te houden, mijn grenzen te bewaken. Ik leerde spierkracht opbouwen en mijn ademhaling te beheersen. Nu doe ik dat zonder goede begeleiding, dat maakt me onzeker. Over houding, de goede oefeningen, mijn ademhaling. Begeleiding is onmisbaar.”

Longfonds
Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top