Now Reading
Laat u uw spaargeld op de bank staan of kiest u ervoor om te gaan beleggen?

Laat u uw spaargeld op de bank staan of kiest u ervoor om te gaan beleggen?

Als u veel spaargeld heeft kan het soms verstandig zijn om dit te gaan beleggen. Er zijn namelijk verschillende voordelen die u krijgt als u gaat beleggen. Wanneer u nog nooit heeft belegd kan het natuurlijk vreemd en spannend zijn om uw spaargeld te beleggen maar wanneer u voldoende informatie heeft kunt u een verstandige keuze maken over uw spaargeld.

Wat is beleggen?

Als u gaat beleggen koopt u aandelen van bedrijven. Vaak zijn dit meerdere bedrijven verspreid over verschillende regio’s in de wereld. Wanneer u een aandeel koopt dan koopt u eigenlijk een deelneming in het bedrijf, wanneer het goed gaat met het bedrijf zal uw aandeel meer waard worden, als het wat minder gaat dan zal het weer iets omlaag gaan. Daarom wordt er vaak ook gekozen voor verschillende aandelen bij meerdere bedrijven en regio’s. Wanneer het wat minder gaat met de een wordt dit weer recht getrokken door aandelen waar het wel goed mee gaat. De risico’s worden hierdoor verspreid maar ook de kansen zullen dan groter worden.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Als u wilt gaan beleggen is er nog een belangrijke keuze die u moet maken. Het is namelijk mogelijk om te beleggen via verschillende banken. Ze beheren dan uw beleggingsportefeuille en zullen alles voor u in de gaten houden. Het is echter ook mogelijk om zelf te beleggen wat u wellicht wat geld kan besparen. Wanner kiest u voor laten beleggen of zelf beleggen?

 • Kosten
  Beheerd beleggen zal doorgaans wat meer kosten omdat iemand de beleggingen voor u beheerd. U heeft hier verder geen omkijken naar.
  Wanneer u zelf gaat beleggen kan dit geld schelen omdat u zelf hier controle over heeft en zelf de beslissingen hiervoor moet maken.
 • Nodige Kennis
  Als u vaker heeft belegd dan zult u er wat meer verstand van hebben maar waarschijnlijk zal er enige kennis ontbreken. Wanneer u uw belegging door iemand anders laat beheren zullen specialisten hiermee aan de slag gaan. Ze hebben veel inzicht op waar de kansen liggen.
 • Veel Tijd
  Kiest u er toch zelf voor om zelf te beleggen? Er zal dan behoorlijk wat tijd in gaan zitten om u te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Bedrijven waar u kunt beleggen en u moet dit tussentijds ook nog na kijken of bijsturen.

Obligaties een vorm van beleggen

Als u uw bank laat beleggen kunt u vaak ook aangeven hoe u wilt beleggen. Is dit met veel risico of kiest u er juist voor om zo min mogelijk risico te lopen? Een obligatie is eigenlijk een stukje lening aan een bedrijf of overheid waar u rente van ontvangt. De obligaties hebben doorgaans een lager risico maar het rendement is dan ook wat lager. De rente bij de overheid zal vaak wat lager liggen dan bij een bedrijf dat in moeilijkheden verkeerd. De rente staat vaak al vast en wordt jaarlijks uitgekeerd.

Verschillende beleggingsvormen

Wanneer u gaat beleggen via een bankt zijn er meerdere keuzes waar u uit kan kiezen. Zo kunt u kiezen voor een basis pakket maar ook een actief pakket waarbij er extra aandacht is voor uw beleggingen. Kies er voor om te beleggen in duurzame koplopers of leg alles een lange tijd vast op aanvulling van uw pensioen. De mogelijkheden verschillen ook per bank dus laat u goed informeren wat de verschillende opties zijn hiervoor.

Blijft u gewoon door sparen of gaat u beleggen? Er zijn verschillende risico’s verbonden aan beleggen dus informeer goed of dit verstandig is of in welke vorm u dit zou willen doen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top