Now Reading
Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Er wordt tegenwoordig veel meer wijn gedronken dan vroeger. Wat weten we eigenlijk over het wijnproces? Ik laat u de stappen zien hoe een goede rode wijn gemaakt wordt. Zo wordt u een echte wijnkenner en zult u de wijn meer gaan waarderen.

De oogst

Rode wijn kan enkel gemaakt worden van blauwe druiven. Als de druiven rijp zijn worden ze geoogst en zullen ze de slechte druiven verwijderen. Het is daarbij ook van belang dat er gekozen wordt voor een goede druif die veel zonuren heeft gehad, deze bevatten vaak meer suiker wat weer omgezet kan worden naar Alcohol.

Kneuzen

Als de druiven geoogst zijn worden de druiven van de tros gehaald. De druiven worden dan gekneusd en het sap gaat zich mengen met de schillen. Dit blijft ongeveer 2 tot 3 weken staan, opgeslagen in een vat.

Maceratie en gisting

Als de druiven in het vat zitten zal de kleurstof van de schil vrijkomen, daardoor krijgt het de mooie rode kleur. Er zullen ook aromastoffen, gistcellen, bacteriƫn en schimmels vrij komen uit de schil. Af en toe wordt er ook sap getapt en aan de bovenkant weer toegevoegd om alles weer even te mengen. Alles suikers die de druiven hebben worden op dit moment ook omgezet in alcohol en koolzuur. Dit gistingsproces begint bij ongeveer 15 graden, door het gisten zal de temperatuur ook stijgen maar deze wordt altijd onder de 33 graden gehouden anders stopt het gistingsproces. Het gisten duurt bij elkaar ongeveer 10 dagen.

See Also
champagne

Persen en filteren

Als het geheel lang genoeg in het vat heeft gezeten worden de vaste delen gescheiden van het sap. Alles wordt geperst maar wel voorzichtig omdat ze de zaadjes niet kapot willen maken. De zaadjes kunnen voor een andere zuurdere smaak zorgen. De wijn laten ze dan nog 3 tot 4 weken rusten waardoor de wijn minder zuur zal worden. De bestandsdelen zullen naar de bodem zakken wat vervolgens weer gefilterd kan worden.

Bottelen en drinken

Na dit proces is de wijn klaar om gebotteld te worden en kunt u van een goede rode wijn genieten. Het is dan een jonge wijn en vaak wat zoeter, u kunt er ook voor kiezen om de wijn te laten rijpen in de fles dat zorgt voor een vollere smaak.

Proost!

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top