De wereld van wijn kan soms best een doolhof zijn. Zo zijn er honderden verschillende wijnregio’s, duizenden verschillende wijndruiven en haast net zoveel wijntermen waar u misschien nog nooit van gehoord heeft. Of misschien heeft u er wel van gehoord, maar weet u eigenlijk niet precies wat woorden zoals afdronk, sulfiet of tannines nu precies inhouden. We hebben daarom de meest voorkomende wijntermen op een rijtje gezet en lichten deze graag toe.
Sulfiet
Om te beginnen: sulfiet. Sinds een paar jaar is het verplicht om op elke wijnfles te vermelden dat er sulfiet in zit. Maar wat is sulfiet in wijn eigenlijk? Sulfiet is een natuurlijke stof die in elke wijn aanwezig is. Dit stofje doodt niet alleen bacteriën, het zorgt er ook voor dat die heerlijke fles wijn net even iets langer bewaard kan blijven.
Omdat we natuurlijk zo lang mogelijk van onze aangekochte wijntjes willen genieten, wordt er in de meeste gevallen extra sulfiet toegevoegd aan de wijn. Dit toevoegen is aan strenge maxima gebonden en in de praktijk zitten de wijnmakers vaak ver onder de maximaal toegestane hoeveelheid.
Body
Een van de kenmerken die mensen gebruiken om een wijn te omschreven is zijn ‘body’. De body van een wijn beschrijft hoe zwaar of licht een wijn aanvoelt in de mond. De body is onder te verdelen in drie categorieën: licht, medium en vol.
Hoewel verschillende factoren bijdragen aan de body van een wijn, is de belangrijkste factor het alcoholpercentage. Een wijn met meer alcohol is vaak wat stroperiger waardoor hij zwaarder en voller aanvoelt in de mond. Wijnen met een lichte body smaken doorgaans lekkerder bij lichtere gerechten zoals wit vlees, zeevruchten of salades. Daarnaast zijn het vaak ook rosés en witte wijnen die een lichte body hebben.
Wijnen met een volle body daarentegen smaken juist vaak weer goed bij rijke en stevige maaltijden. Meestal zijn dit rode wijnen, maar een enkele witte wijn (met bijvoorbeeld houtrijping) kan ook prima een vollere body hebben. Overweeg eens een rode en witte wijn te kopen om zo zelf het verschil te proeven.
Tannines
Tannine is een stofje in de wijn dat bijdraagt aan de body en de smaak van de wijn. Tannines geven hetzelfde samentrekkende gevoel in de mond als wanneer je op een druivenpitje bijt. Tannines zijn van nature aanwezig in de druivenschillen, de pitjes en de steeltjes van de druiven. Bij het maken van rode wijn worden de schillen en vaak ook de pitjes en steeltjes mee vergist. Tijdens dit proces worden zowel de kleur als de tannines meegegeven aan de wijn.
Afdronk
Een andere veelvoorkomende term is de afdronk. Wanneer men het hier over heeft bedoelt men de indruk die de wijn achterlaat nadat deze is geproefd. Dit kan verwijzen naar de nasmaak van de wijn, maar ook naar het gevoel (zie tannines) dat in de mond achterblijft. Een lange afdronk wordt vaak gezien als een teken van kwaliteit.
Complexiteit
Tot slot: complexiteit. Een complexe wijn is een wijn die veel verschillende smaken heeft die zich in de loop van de tijd ontwikkelen in je mond. Sommige wijnen zijn bijvoorbeeld niet alleen fruitig, maar bevatten aardse, minerale of kruidige tonen.