Now Reading
Gelukkig zijn

Gelukkig zijn

Geluk is het hoogste goed. Het is datgene wat iedereen nastreeft. Wat we ook doen, wat we ook van plan zijn, alles moet er uiteindelijk toe leiden dat we ons gelukkiger gaan voelen. En omdat iedereen dit doel nastreeft, en zo weinig mensen het voor elkaar lijken te krijgen, ontstaat het idee dat geluk dan wel heel moeilijk moet zijn.

We voelen heel sterk dat geluk altijd om de hoek ligt. Als je die vijf kilo kwijt bent, als je nou net iets meer zou verdienen, als je die nieuwe iPad hebt, als je kind in een mooie kinderwagen ligt, als je op vakantie bent, je schoonmoeder eindelijk eens normaal doet, dan zul je éindelijk gelukkig zijn. Gelukkig zijn sommige zaken in het leven behoorlijk tegenstrijdig. Hoewel het zo ingewikkeld lijkt blijkt geluk juist heel simpel te zijn. Een gelukkig leven is een van de meest makkelijk behaalbare doelen. Veel makkelijker dan afvallen, rijk worden, een huis verbouwen of een bedrijf opzetten. Hieronder vind je vijf redenen waarom geluk simpel is.

1. Je ervaart geluk zonder iets te doen
Geluk is een gevoel dat je soms ineens overvalt. Dit plotselinge geluk overvalt iedereen van tijd tot tijd. Het gebeurt op momenten dat je je ontspannen voelt, dat je je plotseling dankbaar en verbonden voelt. Je doet niets bijzonders, en ineens voel je je intens gelukkig. Je doet niets om je doel te bereiken, en plotseling heb je het bereikt. Hoe vaak is dat je overkomen met je overtollige vetrollen?

2. Je ervaart geluk door niets te doen
Veel mooie dingen in het leven vereisen werk. Als je wilt leven zonder geldzorgen dan zul je moeten werken, als je wilt afvallen dan zul je moeten sporten en gezond moeten eten. Vrijwel alle doelen die het nastreven waard zijn kosten tijd, energie, toewijding en opoffering. Stap je de wereld binnen van geluk, dan ontdek je dat het hoogst haalbare doel helemaal geen werk vereist. Sterker nog, je kunt dat felbegeerde gevoel van intens geluk oproepen door actief niets te doen. Precies, niets.

Je zou kunnen stellen dat het doen van niets voor veel mensen moeilijker is dan het doen van iets. Simpelweg omdat we gewend zijn om altijd iets te doen. Toch is het doen van niets een kleine moeite voor het hoogst haalbare doel. Simpelweg zo nu en dan gaan zitten en je aandacht richten op het hier en nu is alles wat nodig is. Weinig mensen nemen de tijd om niets te doen. En wie zou verwachten dat het hoogst haalbare doel geen werk vereist? Dat staat haaks op alles wat we geleerd hebben. Dus zoeken zoveel mensen geluk door altijd iets te doen, en blijven ze contant zoeken en zoeken.

3. Je hoeft geluk niet te bereiken
Geluk is geen einddoel. Dat is het nooit geweest, zelfs niet als je ego je het tegendeel heeft verteld. Geluk is veel meer als een rivier. Als een constante stroom die er altijd is geweest en die er altijd zal zijn. Jij bepaalt zelf of je op deze stroming wilt inhaken of niet. Jouw vermogen om een gelukkig leven te leiden heeft niets te maken met het bereiken van een einddoel. Het is veel meer afhankelijk van jouw vermogen om in te haken op de stroom van geluk. Hoe vaker jij inhaakt op de stroming (in de ‘flow’ komt), des te beter je je zult voelen.

4. Je hebt voor geluk weinig nodig
Wat heb je nodig om je gelukkig te kunnen voelen? In absolute zin alleen jezelf. In praktische zin heb je iets meer nodig, namelijk de basis, de bodem van de Maslow piramide. Voeding, water, kleding, veiligheid en liefde. Wat je niet persé nodig hebt is een veel langere lijst. Een lijst die wordt aangevoerd met al die dingen die je het liefste wilt. Een nieuw huis, een mooi lichaam, een nieuwe mobiel etc. Geluk is zo simpel omdat je er weinig voor nodig hebt. Zodra je normaal kunt leven is het voor vrijwel iedereen mogelijk om geluk te ervaren. Dus ja, ook voor jou, ongeacht je lange wensenlijst.

See Also
oudjaarsuitje

5. Je kunt geluk altijd ervaren
Geluk is het makkelijkst wanneer je ontspannen bent en redelijk onbezorgd. Dat is ook de reden dat veel mensen zich op vakantie gelukkiger voelen dan thuis. Dat het in deze omstandigheden makkelijker is om gelukkig te zijn wil niet zeggen dat het alleen in zulke omstandigheden mogelijk is. Geluk kun je altijd ervaren. Het leven hoeft niet altijd mooi te zijn om geluk te kunnen ervaren. Hoe beter jij wordt in het inhaken op de stroom van geluk, des te makkelijker het wordt om geluk te ervaren in de meest uiteenlopende situaties. Van vakantie tot crematie.

Geluk draait niet om blijheid. Het draait om dankbaarheid, liefde en verwondering. Het leven kan niet altijd leuk zijn, je kunt wel vrijwel altijd in meer of mindere mate inhaken op de rivier van geluk.

Lees meer over geluk op SoChicken.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top