Now Reading
Wat zijn de bijwerkingen van een coronavaccin?

Wat zijn de bijwerkingen van een coronavaccin?

Omdat er natuurlijk veel gebeurt is rondom het AstraZeneca vaccin is het wel belangrijk om de bijwerkingen hiervan te weten? Wat doet een vaccin precies en wat kunt u verwachten wanneer u een vaccin krijgt?

Verwachte bijwerkingen

Het is niet zo dat er helemaal geen bijwerkingen zijn aan een coronavaccin net zoals bij ander prikken en vaccins. Het lichaam reageert namelijk op het vaccin en wordt in eens hard aan het werkt gezet. De meest voorkomend klachten zijn hoofdpijn, spierpijn, koorts, vermoeidheid en zicht niet lekker voelen.

Wie hebben er last van

Het is wel zo dat sommige mensen er meer last van kunnen hebben als andere. Zo hebben juist jongeren vaak meer verwachten klachten van het vaccin als juist de ouderen. Bij vrouwen onder de 65 jaar is ook te zien dat ze vaak meer hoofdpijn of vermoeid zijn na een AstraZeneca prik als een van Pfizer. Dit zijn allemaal bekend bijwerkingen die vaak na 1 of 2 dagen weer helemaal over zijn.

Uitzondering

Natuurlijk weten we intussen dat er een aantal uitzonderingen zijn op de klachten. Zo zijn er in zeldzame gevallen ernstige trombose in combinatie met een tekort een bloedplaatjes. Dit risico is echter maar 1 op de 100 duizend of kleiner. Vaak wordt het niet door het vaccin veroorzaakt maar komt het door andere klachten die samen met het vaccin verkeerd uit kunnen pakken. Het zelfde geld voor een allergie voor iets in het vaccin. Daarom worden we ook 15 minuten in de gaten gehouden voordat we weg mogen na een prik een allergische reactie moet dan al te merken zijn en te behandelen zijn.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top