Now Reading
Vijf dingen die je jaren eerder had moeten doen

Vijf dingen die je jaren eerder had moeten doen

Je hebt vast wel eens gedacht: “Dit had ik een aantal jaar eerder moeten doen”? Wij hebben een lijstje van vijf financiële acties voor je op een rij gezet, waardoor je eventueel meer geld kan creëren. Je kan er deze maand nog mee starten.

1. Wellicht kan de hypotheekrente omlaag
Heb je een eigen huis met daarbij een hypotheek? Dan heb je mogelijk een zogenoemde ‘tophypotheek’. Jargon voor een hypotheek die op het moment van afsluiten meer dan 100% was van de waarde van je huis. Om dit extra risico te dekken, rekent je geldverstrekker een risico-opslag op je hypotheekrente.

Het goede nieuws is dat: die opslag kan vervallen als je woning meer waard is geworden. Of als je flink hebt afgelost. Dat kan je zo maar een half procent rente schelen.

Bij een rente van 3,5% en een hypotheekbedrag van € 250.000 scheelt je dat ruim € 800 euro per jaar (op basis van een annuïteitenhypotheek, zonder rekening te houden met de hypotheekrenteaftrek). Geld dat je mooi kunt gebruiken om vermogen op te bouwen!

Niet alle geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan. Wijs ze daar zelf op, met bijvoorbeeld een recente WOZ-waardering van de gemeente. Of de opslag kan verdwijnen, hangt ook af van de voorwaarden van je hypotheek. De ene geldverstrekker past de opslag alleen aan het einde van een rentevaste periode aan, de ander doet dit tussentijds.

2. Maak een mapje voor je aangifte van 2018
In de komende weken ontvang je van diverse instanties jaaroverzichten. Bijvoorbeeld de jaaropgave van je werkgever, een overzicht van je zorgkosten, de opgave van je erfpachtcanon en de betaalde premies voor lijfrenten. Die heb je over enkele maanden nodig voor je belastingaangifte.

Op een of andere manier verdwijnen ze dan vaak tussen je overige papieren. En als het dan tijd is de belastingaangifte te doen, moet je goed zoeken naar de papieren. Daardoor kan het zijn dat je vergeet bepaalde aftrekposten op te nemen. Maak daarom vandaag nog een map ‘aangifte 2018’. Daar stop je direct alle papieren die hiervoor relevant in de map.

Ontvang je veel overzichten digitaal? Geen probleem, maak op je computer een mapje met dezelfde naam. Verplaats de documenten direct na ontvangst naar deze speciale map. Zo heb je alle papieren bij elkaar als je aangifte moet doen en mis je geen belangrijke aftrekposten.

3. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af
Je wilt je naasten verzorgd achterlaten, ook financieel. Maar heb je dat wel goed geregeld? Wat betekent het financieel gezien voor je gezin als jouw inkomen morgen wegvalt? Als je vermogen hebt opgebouwd, komt dat na je overlijden uit je nalatenschap vrij. Je naasten kunnen hun levensstijl dan voorzetten.

See Also
Fietsen langs de Hollandse Kust

Heb je nog geen vermogen opgebouwd? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af. Voor een premie van ongeveer € 10 per maand sluit je een verzekering af die bij je overlijden € 100.000 uitkeert aan de door jou aangewezen begunstigde. De hoogte van de premie is afhankelijk van je leeftijd en gezondheid. Zo zorg je voor financiële zekerheid voor je naasten, tot je zelf genoeg vermogen hebt opgebouwd.

4. Benut je arbeidsvoorwaarden
Overweeg je dit jaar meer aan je conditie te doen? Verken de mogelijkheden die je werkgever biedt. Om jou als medewerker fit te houden, hebben veel werkgevers in de arbeidsvoorwaarden mogelijkheden opgenomen om gratis of tegen lage kosten te sporten. Sluit bijvoorbeeld met korting een abonnement af op de sportschool of word lid van een sportvereniging. Soms geldt die korting zelfs voor je hele gezin!

5. Start met beleggen
Met sparen en beleggen kun je op lange termijn vermogen opbouwen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Je profiteert dan van rente (bij sparen) of rendement (bij beleggen). Maar de rente is op dit moment erg laag, waardoor beleggen interessanter kan zijn dan sparen. Bij beleggen loop je meer risico, maar heb je wel kans op een hoger rendement dan bij sparen.

Voor veel mensen is de drempel om te starten met beleggen hoog. Omdat beleggen ingewikkeld lijkt, of omdat men denkt dat er een groot startbedrag nodig is. Maar niets is minder waar. Er zijn genoeg partijen waar je met een klein bedrag kunt starten om op die manier meer vermogen op te bouwen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top