Ondervoeding bij Ouderen

Ondervoeding bij Ouderen

Bij ouderen komt ondervoeding regelmatig voor. Dit kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om hier alert op te zijn. Het is iets waar u zelf aandacht aan kunt besteden, maar meestal wordt het probleem zelf niet gezien. Het is dan ook belangrijk dat ook de mensen in de omgeving van ouderen alert zijn op voeding en gewicht.  Zo kan er tijdig aan de bel getrokken worden wanneer ondervoeding vermoed wordt.

Gemiddeld is 7% van de zelfstandige ouderen heeft last van ondervoeding. In verpleeg en verzorgingstehuizen ligt dit aantal nog hoger, vaak tussen de 10 a 15%.

Een reden van ondervoeding  kan onder andere verminderde eetlust zijn. Naarmate we ouder worden neemt onze eetlust af en door deze verminderde eetlust eten we te weinig.  In veel gevallen wordt er dan ook nog gekozen voor minder gezonde voedingsstoffen, waardoor het ondervoedingsproces nog sneller gaat.

Een andere reden kan ook zijn dat ouderen mensen last krijgen van het gebit en het hierdoor lastiger wordt om te eten. Ook dit probleem wordt onderkend door ouderen en zij nemen dan ook niet de moeite om het gebit aan te laten passen hierdoor wordt het probleem nog erger.

Gevolgen van ondervoeding kunnen heftig zijn zoals daling van de weerstand, verhoogde kans op ziekteproblemen, zoals infecties, decubitus, vallen en een vertraagde wondgenezing. Een toestand van ondervoeding kan leiden tot een langere opnameduur in ziekenhuizen, verhoogd medicijngebruik, toename van de zorgcomplexiteit, afname van de kwaliteit van leven en toenemende kosten.

Wanneer u via gewone voeding niet voldoende binnenkrijgt of niet de juiste voedingsstoffen, dan kan er door een arts besloten worden over te gaan om medische voeding zoals bijvoorbeeld medische drinkvoeding.

Medische drinkvoeding levert eiwitten, energie en vitamines en mineralen. Hiermee kunt u mogelijke tekorten aanvullen. Dat draagt bij aan het verbeteren van uw voedingstoestand. Medische drinkvoeding dient onder medisch toezicht te worden gebruikt. Uw arts of diëtist kan medische drinkvoeding adviseren als aanvulling op, of als vervanging van uw normale voeding.

Mocht u twijfels hebben of u of en bekende te weinig voeding(stoffen) binnenkrijgt neem dan contact op met een huisarts, zodat tijdig kan worden begonnen met medische voeding.