Now Reading
Nederlandse primeur: ouderen veiliger dankzij slimme lamp

Nederlandse primeur: ouderen veiliger dankzij slimme lamp

slimme lamp

Intelligente lichtbron ontzorgt en ondersteunt zorgpersoneel

De bewoners van zorgrésidence de Wiardi Hoeve in Velp hebben een primeur: als eersten in Nederland mochten zij de slimme Nobi-lampen testen in hun appartement. Dankzij de zelflerende lampen, die beschikken over valdetectie, kunnen de medewerkers van de kleinschalige Gelderse zorginstelling onmiddellijk hulp bieden na een valincident. Daarnaast biedt de lamp inzicht in de leefpatronen van de bewoners en helpt hij zo ongelukken in de toekomst voorkomen. Dat bespaart het drukbezette zorgpersoneel tijd en stelt hen in staat nog betere zorg op maat te bieden.

De lampen van Nobi bieden gemoedsrust aan de ouderen, hun zorgverleners en hun naasten. Zij zijn voorzien van sensoren die middels artificiële intelligentie (AI) niet alleen valincidenten detecteren, maar ook onregelmatigheden bij de bewoner kunnen opmerken. Esther Kempenaar, mede-eigenaar van de Wiardi Hoeve vertelt: “Er is bijvoorbeeld een bewoonster die ’s nachts regelmatig uit bed glijdt. De slimme lamp maakt nu een melding van de val en helpt ons bovendien om een patroon waar te nemen. Haar slaapritme wordt namelijk bijgehouden waardoor we kunnen zien of ze op een specifiek tijdstip valt en daarnaar kunnen handelen. Zodoende hebben wij onze zorg aangepast, waardoor zij inmiddels rustiger slaapt.” Dankzij de slimme lampen neemt de gemoedsrust toe van bewoners, familie én zorgmedewerkers omdat zij zeker weten dat een val altijd waargenomen wordt en dit tijdig ingrijpen mogelijk maakt.

Niet onnodig storen

Het zorgpersoneel biedt momenteel zorg aan tien bewoners van de Wiardi Hoeve. Er zijn 22 lampen opgehangen. De vooruitstrevende techniek van de Nobi-lampen maken het niet alleen prettiger voor het personeel van de Wiardi Hoeve, maar ook voor de bewoners. Kempenaar: “Wij storen onze bewoners liever niet onnodig. Voorheen gebeurde het wel eens dat ons personeel tijdens een ronde poolshoogte kwam nemen terwijl dat niet altijd nodig was. De intelligente lampen waarschuwen ons waardoor wij snel en adequaat zorg kunnen verlenen. Hierdoor is het vaak niet nodig om de nachtrust te verstoren.” Bijkomend voordeel is dat de slimme lampen zorgmedewerkers ondersteunen waardoor zij hun kostbare tijd beter in kunnen zetten voor bewoners.

Roeland Pelgrims, medeoprichter en CEO van Nobi benadrukt zijn missie om kwalitatieve levensjaren van ouderen veilig te stellen: “Bij zware valincidenten telt elke minuut. Hoe sneller mensen worden geholpen, des te meer waardige, kwalitatieve levensjaren we kunnen winnen. Zo weten we uit onderzoek van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL dat elke 4 minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp worden binnengebracht. Dat zijn 300 behandelingen per dag en in de periode 2010-2019 is het percentage ernstig letsel na een valongeval bij senioren gestegen met 11 procent.”

Monitor voor eenzaamheid

Waar de slimme technologie van Nobi nu nog hoofdzakelijk wordt ingezet op valdetectie en preventie zal de slimme lamp de komende tijd ook worden toegepast als een volwaardig lifestyle monitoring systeem. “Zo kan de lamp, indien gewenst, op termijn ook bijhouden hoe vaak een bewoner bezoek krijgt en kan hij het zorgpersoneel bijvoorbeeld vroegtijdig een seintje geven als iemand mogelijk vereenzaamt”, aldus Pelgrims. “Het wordt ook mogelijk om gedragsverandering te detecteren, wanneer iemand bijvoorbeeld plots slechter ter been is, of cognitieve achteruitgang vertoont.” Ook een slimme weegschaal en een slimme bloeddrukmeter zullen zorgpersoneel ontlasten.

See Also
nieuwe bril

Het in 2018 opgerichte bedrijf zet in op de verdere uitbouw van lange termijn samenwerkingen met woonzorgcentra, aanleunwoningen en ziekenhuizen. Midden volgend jaar zal Nobi ook beschikbaar zijn voor ouderen thuis. Wiardi Hoeve en Nobi streven naar een hernieuwde, toekomstgerichte ouderenzorg waar het geluk van mensen centraal staat. De stevige uitdagingen die de vergrijzing van de bevolking met zich meebrengt zijn volgens hen geen excuus. Samen breken zij een lans door individuele zorg, positieve gezondheid en preventie centraal te plaatsen.

Over Nobi

Nobi is een startup die in 2018 werd opgericht in Antwerpen. Hoofdrolspeler bij de Belgische onderneming is de AI-gedreven slimme lamp die door middel van valdetectie, -preventie en lifestyle monitoring waakt over de veiligheid van ouderen. Vandaag is Nobi actief in professionele zorginstellingen, woonzorgcentra en aanleunwoningen. Daar dragen de lampen bij aan nog gerichtere ouderenzorg en ontlasten ze drukbezette zorgmedewerkers van repetitieve taken waardoor hun schaarse tijd kan gaan naar die taken die echt het verschil maken in het leven en geluk van ouderen. In de loop van 2023 zullen de slimme lampen ook beschikbaar zijn voor ouderen thuis. Nobi ontving in 2021 tweemaal de Henry van de Velde Award in de categorieën Business Innovation en Consumer en won tevens een German Design Award. Er werken meer dan 30 medewerkers bij de scale-up verspreid over de wereld, waaronder in België, Nederland en de Verenigde Staten. Ook heeft Nobi een internationale adviesraad met specialisten in ouderenzorg, geneeskunde en smart home technologie.

Over de Wiardi Hoeve

De Wiardi Hoeve is eind 2021 gestart door de initiatiefnemers Esther Kempenaar en Linda Lesscher. Om te kunnen wonen op de Wiardi Hoeve is er een indicatie nodig vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Dit betekent dat de mensen die er wonen een permanente zorgvraag hebben zoals bijvoorbeeld geheugenproblemen of dementie. Ook mensen met somatische (lichamelijke) problemen na bijvoorbeeld een herseninfarct zijn welkom. De Wiardi Hoeve beschikt over tien hoogwaardige appartementen, waar zorg 24 uur per dag aanwezig is. Er is bovendien een vrijstaande studio voor palliatief/terminale zorg waar mensen in hun laatste levensfase 24 uur per dag kunnen doorbrengen met diegenen die hen het meest dierbaar zijn. Meer informatie is te vinden op: Wiardihoeve.nl.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top