Now Reading
Hoortoestellen goed voor balans

Hoortoestellen goed voor balans

De balans van 65 plussers met gehoorverlies is beter wanneer zij hun hoortoestellen gebruiken. Dit laat Amerikaans onderzoek van Washington University School of Medicine zien.

Tijdens het onderzoek werden slechthorende personen tussen de 65 en 91 jaar getest op hun balans. Zij kregen een blinddoek om bij het uitvoeren van de twee testen. Een test hield in dat ze met beide voeten op een stuk dik zacht schuim moesten staan. Een andere test was zo lang mogelijk met de voeten achter elkaar blijven staan. De proefpersonen waren geblinddoekt zodat ze geen visuele herkenningspunten konden gebruiken bij het bewaren van hun balans. Tijdens de testen was er witte ruis te horen, een geluid vergelijkbaar met het geluid van een slecht afgestelde radio. De onderzoekers hielden de tijd bij die de proefpersonen stil konden blijven staan. Deze testen deden ze met én zonder hun hoortoestellen in.

Met hoortoestellen beter in balans
Het bleek dat de mensen hun evenwicht langer konden houden wanneer ze hun hoortoestellen gebruikten. De groep die het erg moeilijk vond om goed in balans te blijven, deden de test veel beter met hun hoortoestellen in. Hoe moeilijker de test, hoe beter de proefpersonen deze deden met hun hoortoestellen in.

Bij de test met het zachte schuim konden de proefpersonen gemiddeld 17 seconden blijven staan zonder hun hoortoestellen in. Met hun hoortoestellen in lukte dat 26 seconden.

Bij de tweede, veel moeilijkere, test konden mensen gemiddeld 5 seconden blijven staan. Met hun hoortoestellen in werd dat 10 seconden.

Wat heeft evenwicht met het gehoor te maken?
Slechthorenden​ hebben vaak problemen met hun evenwicht. Dit komt omdat het evenwichtsorgaan in het oor zit. Dat een mens kan horen is het eindresultaat van een ingewikkelde reeks stappen. Die begint met het opvangen van geluid, het overdragen en versterken ervan, de omzetting van de versterkte geluidsgolven naar zenuwprikkels. Dit proces eindigt met het overbrengen van deze zenuwprikkels naar het deel van de hersenen waar het gehoor ligt. Door prikkels af te geven aan de hersenen zorgen bepaalde structuren in het oor er verder voor dat het lichaam in uiteenlopende houdingen zijn evenwicht bewaart. Het oor is daarmee dus ook erg belangrijk voor het evenwicht.

Gehoorverlies vergroot risico op vallen
Uit eerder onderzoek van de Johns Hopkins University was al bekend dat gehoorverlies de kans op vallen bij ouderen aanzienlijk vergroot. In deze studie is bij 2017 personen tussen de 40 en 69 jaar, een gehoortest afgenomen. Ook werd ze gevraagd of zij het voorgaande jaar gevallen waren.

De resultaten lieten zien dat mensen met een mild gehoorverlies van 25 decibel drie keer zo vaak gevallen waren als degenen met een goed gehoor.

Elke 10 decibel extra gehoorverlies verhoogt de kans op een val met 1,4 keer. Dit verhoogde risico staat los van andere risicofactoren die een val kunnen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten.

Wanneer heeft u gehoorverlies?
Geluidssterkte wordt uitgedrukt in aantallen decibel (afgekort dB). Zo gaat praten gewoonlijk op een niveau van ongeveer 40 decibel, een stofzuiger op 80 decibel en een opstijgend vliegtuig op 140 decibel. De mate wordt op basis van het aantal decibellen gehoorverlies ingedeeld in vijf categorieën:
– 0 tot 20 dB gehoorverlies: normaalhorend
– 20 tot 35 dB gehoorverlies: licht slechthorend
– 35 tot 70 dB gehoorverlies: gemiddeld slechthorend
– 70 tot 90 dB gehoorverlies: zwaar slechthorend’
– vanaf 90 dB gehoorverlies: doof

Oplossing zoeken voor gehoorprobleem
Twijfelt u in sommige situaties ook weleens aan uw gehoor? Bijvoorbeeld in het verkeer of met tv kijken? De gevolgen zijn vaak groter dan dat u in eerste instantie denkt. En niet alleen voor u zelf, bijvoorbeeld bij het behouden van uw evenwicht. Maar ook voor de mensen om u heen. Zij moeten harder tegen u praten of vaak herhalen wat ze zeggen. Een gehoortest kan uitwijzen wat de oorzaak hiervan is. Ook meet de audicien voor in welke mate u gehoorverlies heeft.

Advertisement

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top