Now Reading
Hoe kunt u nepnieuws herkennen?

Hoe kunt u nepnieuws herkennen?

nepnieuws

Bijna iedereen zit tegenwoordig online. We halen ons nieuws al lang niet meer alleen uit kranten of journaals maar vooral ook vanaf internet. Kranten geven bij een abonnement een gratis online inlog en de social media staat vol met diverse nieuwsitems. Online wordt steeds meer nepnieuws verspreid wat niet alleen hinderlijke informatie is maar het wordt ook gebruikt om u naar een bepaalde website te lokken. Ik geef u een aantal tips om nepnieuws te herkennen.

Wat is nepnieuws

Nepnieuws of fakenieuws heeft vooral in het internet tijdperk een vlucht genomen. Vaak is het nieuwsbericht schokkend en start het met een pakkende titel waardoor wilt doorlezen. Door door te klikken naar het nieuwsitem gaat u naar een website. Waarom doen mensen dit zult u denken? Bezoekersaantallen op website hebben een bepaalde waarde. Hoe meer bezoekers een website hebben hoe meer deze waard is. Nepnieuws kan ook gebruikt worden om mensen te misleiden dit zien we voor terug tijdens verkiezingen. De nieuwsberichten zijn zo geschreven dat het niet meer van echt te onderscheiden is.

Tips voor het herkennen van nepnieuws

 1. Een schokkende titel
  Een schokkende titel maakt u nieuwsgierig naar de rest van het verhaal. Leuke feitjes zoals kijk hier hoe de sterren van deze TV serie er 20 jaar later uitzien, doen het goed als fake nieuws. Politieke koppen met een angstaanjagende titel zijn ook vaak te herkennen als nepnieuws.
 2. De website staat vol met advertenties
  Wanneer u op een artikel heeft geklikt gaat u naar de website toe. Deze website staat vaak vol met allerlei verschillende advertenties. 2 regels tekst en dan weer een advertentie is hier geen uitzondering in.
 3. Het gebruik van een wazige foto
  Een angstaanjagende titel met daarbij een wazige foto maakt het gevoel om te willen door te klikken nog groter.
 4. Het bericht wordt niet bij andere media gemeld
  Dit kan een grote indicator zijn dat het nieuws verzonnen is om te shockeren of bezoekers te trekken. Wanneer u via officiële nieuwswebsites geen vergelijkbaar bericht kunt vinden is de kans heel groot dat het bericht fakenieuws is.

Kijk bij het nieuws bericht ook goed naar de website, wie is de verspreider of bij welke Facebookpagina wordt dit bericht weergegeven. Een keer klikken op fakenieuws hoeft niet erg te zijn, het kan alleen vervelend zijn doordat je daarna waarschijnlijk nog veel meer van dit soort berichten te zien zijn. Blijf nep van echt onderscheiden en laat u niet gek maken door de media.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top