Now Reading
Je computer en smartphone beveiligen: 7 tips

Je computer en smartphone beveiligen: 7 tips

In een wereld waar aan de hand van iets simpels als je IP-adres alles getraceerd en gevolgd kan worden, zijn privacy en anonimiteit ontzettend belangrijk. Niet alleen zorgt deze anonimiteit ervoor dat je gegevens veilig blijven, ook weet je zo zeker dat bedrijven jouw internetgedrag niet zomaar kunnen analyseren om je vervolgens allerlei promoties en reclamemiddelen toe te sturen. Hoe zorg je ervoor dat al je persoonlijke online data en belangrijke gegevens veilig blijven voor indringers van buitenaf? We geven je een aantal handige, praktische tips die je direct toe kunt passen om je computer en smartphone op de juiste manier te beveiligen.

  1. Gebruik een VPN-verbinding

De meest makkelijke manier om met de nodige privacy en anonimiteit gebruik te kunnen maken van het internet, is met een VPN-verbinding. Wanneer je een VPN verbinding gebruikt is jouw ip-adres niet langer te traceren, en kunnen zowel gegevens zoals je zoekgedrag als persoonlijke informatie zoals wachtwoorden niet zomaar achterhaald worden. Gebruik een VPN op al je apparaten om zeker te zijn dat je veilig gebruik kunt maken van het internet. Je kunt bij het inschakelen van de VPN verbinding zelf kiezen van welke server je gebruik wilt maken; ook erg handig wanneer je eens een Netflix serie wilt kijken die alleen in Amerika beschikbaar is!

  1. Kies voor een goede antivirus

Een andere manier om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren op het internet is het installeren van een goede antivirus. Een virusscanner verkleint de risico’s en biedt bescherming tegen onbetrouwbare bronnen. Veel besturingssystemen komen met gratis antivirusprogramma’s (Windows Defender bijvoorbeeld) maar deze beschermen niet altijd even goed als de betaalde varianten. Vooral voor Windows computers en Android smartphones worden betaalde antivirusprogramma’s aangeraden.

  1. Installeer een adblocker

Een adblocker is een speciale applicatie waar online advertenties (op websites of YouTube bijvoorbeeld) mee geblokkeerd worden. Je kunt de adblocker zowel op je computer als op je smartphone installeren. Adblockers beschermen je privacy door een flink aantal tracking cookies te blokkeren, verkleinen de kans op malware en zorgen ervoor dat je internet sneller werkt (je hoeft namelijk geen advertenties te downloaden). Adblock Plus is een goede, gratis adblocker.

  1. Firewall instellen

Je kunt een firewall vergelijken met een poortwachter die ervoor zorgt dat jouw toegangspoorten van- en naar het internet op de juiste manier afgesloten worden wanneer je ze niet gebruikt. Deze beschermende barrière maakt het buitenstaanders een stuk lastiger (al dan niet onmogelijk) om jouw computer of smartphone binnen te dringen. Je vindt vaak standaard een firewall op je router, maar kunt deze ook op je computer installeren. Zo zorg je voor dubbele bescherming!

  1. Sta niet alles toe

Wanneer je applicaties wilt downloaden wordt er vaak om toestemming tot allerlei gegevens gevraagd. Dit hoef je niet altijd toe te staan! Bekijk altijd goed waar deze specifieke app toestemming tot vraagt en of deze toestemming überhaupt wel nodig is. Zo heeft niet iedere app toegang tot jouw contacten nodig, en hoeft niet iedere app gebruik te kunnen maken van je GPS-verbinding.

  1. Doe die updates!

Al je apparaten komen regelmatig met software updates. Hoewel deze soms even helemaal niet goed uitkomen, is het wel ongelooflijk belangrijk om deze altijd te doen. Deze updates worden namelijk uitgevoerd om eventueel kwetsbaarheden te repareren en beveiligingslekken te dichten. Op deze manier blijft de beveiliging van je apparaten sterk en wordt het hackers een stuk moeilijker gemaakt om binnen te dringen.

  1. Pas op voor phishing

Bijna iedereen heeft wel eens met phishing te maken gehad: een lok bericht dat je doet denken dat je bank of een andere belangrijke instelling je een mailtje of smsje stuurt. Om het zogenaamde ‘probleem’ in dit bericht op te lossen moet je inloggen en je persoonlijke gegevens achterlaten. Laat dit soort gegevens nooit zomaar achter en bel bij twijfel altijd even met de bank.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top