Now Reading
Het sociale aspect van lezen onderzocht

Het sociale aspect van lezen onderzocht

door http://www.onlineboekhandel.com/

Lezen is één van de bouwstenen van het menselijk ontwikkelen en zou een groter deel moeten uitmaken bij de opleiding van een kind, zowel op school als thuis. Het is echter het sociale aspect van lezen dat een grote impact kan hebben op de vaardigheid van een persoon om met vertrouwen te lezen, teksten te analyseren, van anderen hun ideeën leren en terwijl vrienden maken.

Boekenclubs of leesgroepen hebben bewezen een veilig sociaal gebeuren te zijn voor zowel kinderen als volwassenen, waardoor ze in staat gesteld worden om te leren en interactie aan te gaan zonder de druk die ze soms wel voelen als ze thuis lezen met hun ouders. Zoals vele educatieve activiteiten is het belangrijk dat ze op een leuke manier gebracht worden. Voor kinderen die niet op traditionele manieren van lesgeven reageren is luchtig en speels lesgeven de manier om ze actief te laten deelnemen aan de lessen.

Als het erop aankomt om een inspirerend sociale situatie te creëren waarbij lezen aangemoedigd wordt is om een leesavond of club te organiseren met mensen die al geïnteresseerd zijn in lezen. Dit is vooral belangrijk voor kinderen en volwassen lezers, maar kan ook interessant zijn voor leesclubs die een opkikker kunnen gebruiken. Voor naschoolse activiteiten is het aangewezen om de lessen te combineren met een leuke activiteit zoals zelf een gedicht schrijven, of regelmatig pauzes nemen waar je bevoorbeeld een quizje kan doen om het leuk te houden. Zo hou je hun aandacht en motivatie vast.

See Also
oudjaarsuitje

Een quiz is ook een goed idee voor volwassen lezers omdat ze zo gestimuleerd worden om na te denken over het boek en dieper op de verhaallijn, personnages enz. in te gaan. Hou er wel rekening mee dat de quiz relevant is aan het boek en aangepast is aan het publiek waar je de quiz voor maakt. Vergeet niet om het speels en leuk te maken! Als je denkt dat een quiz niet zal aanslaan bij jouw groep, waarom doe je dan niet ens volledig iets anders dan lezen? Maak eens een pizza. Met voorgemaakte pizzabodems om het werk te versnellen. Of ga gewoon erop uit om een koffie te gaan drinken om de gedachten eens te verzetten en ondertussen over het boek te praten dat je leest.

Onthou vooral dat lezen leuk en sociaal moet zijn en blijven. Hoe meer mensen dit inzien, hoe meer dat lezen een deel zal uitmaken van het dagelijkse leven.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top