Now Reading
Donoren mogen ontvanger gaan kiezen

Donoren mogen ontvanger gaan kiezen

Lieve plussers,

Terwijl ik nog rustig aan het wakker worden was vanochtend, kwam onderstaand artikel mij ter ogen. Met gemengde gevoelens heb ik het gelezen. Is dit echt de manier om meer donoren te trekken? En is het wel verstandig om mensen zelf te laten kiezen aan wie ze doneren? Ik ben er nog niet helemaal uit. Wel ben ik erg benieuwd wat jullie hiervan vinden!

Donoren kunnen in de toekomst mogelijk zelf kiezen aan wie ze een orgaan geven.
De nieuwe stichting Doneren en Transplanteren zit om de tafel met onder andere de Nierstichting en andere betrokken instanties om hiervoor een speciaal platform op te richten, meldt De Telegraaf dinsdag.

Volgens de initiatiefnemers is het zogenoemde ‘donorplein’ de manier om het stagnerend aantal donoren in Nederland een ‘impuls te geven’.
Op dit forum kunnen gezonde mensen zich aanmelden en zeggen aan wie zij graag een orgaan doneren. Op het forum staan ook patiƫnten die een orgaan nodig hebben.

Draagvlak
Het draagvlak voor een dergelijk forum is de laatste jaren groter geworden, meent de stichting. Op Facebook en andere sociale media staan steeds meer oproepen van nierpatiƫnten die op de wachtlijst staan.
Zij willen op een andere manier een orgaan verkrijgen. Dat zou gecentraliseerd kunnen worden via het donorplein, denkt de stichting.

Lees ook

Angst
“De grote angst is dat het dan een beautywedstrijd zou worden”, aldus Nicole Plas van de stichting. “Dat bijvoorbeeld de donor dan zegt: ik wil mijn nier wel weggeven, maar alleen aan een blank iemand. Dat zou erg ver gaan, maar ik vind persoonlijk wel dat je zou moeten kunnen zeggen dat je je nier alleen wilt afstaan aan iemand die niet rookt of drinkt. Op elk potje past een dekseltje.”

In Nederland wachten twaalfhonderd mensen op een nieuw orgaan of weefsel. Zo’n 5,7 miljoen Nederlanders hebben zich als donor aangemeld. Het aantal nieuwe donoren dat zich elk jaar aanmeldt daalt al jaren.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top