5 tips voor veilig social media gebruik

5 tips voor veilig social media gebruik

Tegenwoordig zijn er zoveel social media netwerken, dit heeft zo zijn voordelen, maar het brengt ook zo zijn gevaren met zich mee. Zoals cyberpesten en dat de informatie dat u ooit online heeft geplaatst, altijd terug te vinden is. Hoe zorgt u er dan eigenlijk voor dat u op een veilige manier gebruik maakt van social media?

Tips:

1. De vijf dingen die u nooit moet delen
Het gebruik maken van sociale netwerken houdt in dat u informatie online openbaar maakt voor andere. Daarbij is het verstandig om rekening te houden met sommige informatie die u beter nooit kunt delen. Deel nooit uw wachtwoorden, ID nummer, bank gegevens en uw telefoonnummer. U kunt namelijk het gevaar lopen dat iemand uw identiteit kan stelen.

2. Veiligheidsinstellingen
Het is handig dat u eens een kijkje neemt bij de veiligheidsinstellingen van de social media netwerken waar u gebruik van maakt. U kunt hier onder andere kiezen welke informatie voor wie zichtbaar is. Dit geldt ook voor uw foto’s natuurlijk.

3. Per ongeluk delen van persoonlijke informatie
Facebook en Twitter vragen u ‘Wat ben je aan het doen?’ Hierdoor heeft u snel de neiging om iets specifieks te delen. U plaats dan bijvoorbeeld: ‘Weekendje weg, terug op maandag!’ Let op dat u dit soort informatie niet openbaar maakt voor iedereen. Zet niet bepaalde specifieke informatie openbaar die u ook niet tegen een vreemde zou vertellen.

4. Google uzelf
Uw eigen naam intypen in Google is slim om te doen. Zo kunt u zien wat voor informatie anderen of uw werkgever over u te zien krijgen. Op Google kunt u ook een Google alert maken van uw naam. U krijgt dan een melding van wanneer Google uw naam vindt op websites. Op deze manier zou u er bijvoorbeeld ook achter kunnen komen of iemand uw identiteit heeft gestolen.

5. Kleine groep
Het is veiliger en beter om een kleine groep mensen die u goed kent en vertrouwd te accepteren als uw ‘vrienden’ op social media. Daarnaast kunt op deze manier ook een hechtere band creëren en bent u goed bewust welke mensen uw berichten en foto’s te zien krijgen.

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: