Now Reading
Zomerbanden, winterbanden, all-seasons wat is het beste?

Zomerbanden, winterbanden, all-seasons wat is het beste?

zomerbanden winterbanden all-seasons

We zitten nu natuurlijk bijna in de zomer. Dit betekent over het algemeen mooi weer en dus ook minder extreme weersomstandigheden wanneer het gaat om regen, sneeuw of harde wind. Dus wanneer u er nu over nadenkt welke banden er het beste voor uw auto zijn. Dan kiest u natuurlijk voor zomerbanden. In de winter zet u deze na misschien om naar een setje winterbanden, maar waarom kiest u niet voor all-season banden? Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat de voordelen zijn aan de verschillende types en wat de nadelen.

Voor- en nadelen van zomerbanden

Wanneer de temperatuur hoger is dan werken zomerbanden het best. U heeft een betere grip op het wegdek, een kortere remweg en ze maken ook veel minder geluid dan bijvoorbeeld winterbanden. Dit alles zorgt er voor dat deze type band voor de zomer de beste en veiligste keuze is. In de winter daarentegen is band juist minder veilig. Wanneer er bijvoorbeeld sneeuw valt of er heel veel regen valt dan heeft u met de zomerband juist minder grip. Er zit een minder diep profiel op de band en dit zorgt er bij nat weer voor dat het vocht minder snel kan worden afgevoerd. Dit kan er dan zorgen dat u slipt bij een te hoge snelheid. Wanneer het hard gesneeuwd heeft dan is het ook lastig om met een auto met zomerbanden de straat uit te rijden. De auto moet eerst grip krijgen om weg te kunnen rijden.

Voor- en nadelen van winterbanden

Waar de zomerband het in de winter laat afweten is de winterband natuurlijk het meest geschikt voor in de winter. De auto heeft dan de meeste grip en dit zorgt er ook weer voor dat de auto bij winters weer een veel kortere remweg heeft. Iets dat natuurlijk van levensbelang kan zijn. Helaas is het wel zo dat deze opties vooral werken bij een koudere temperatuur dan 7 graden. Wanneer het warmer is dan is het effect van het grovere profiel minder goed. Sterker nog. Bij warmer weer heeft de winterband juist last van een grotere slijtage. Het is dus de afweging wat verstandig is. We hebben in Nederland op dit moment best zachte winters. Dus de vraag is dan of het verstandig is om op winterbanden te rijden als de voordelen nihil zijn en de dure banden sneller slijten. Mocht het weer wel weer veel kouder worden dan is het zeker aan te raden om een set winterbanden onder de auto te laten zetten.

Voor- en nadelen All-season banden

Een tussenoptie is om het gehele jaar op 1 soort band te rijden. Namelijk de all-season band. Deze band heeft als voordeel dat hij goed is bij beide weertypes, maar helaas minder goed presteert bij echt extreme weertypes. Dus bij zowel warmer als kouder weer doet de band het prima, maar bij extreme hitte of extreme kou dan biedt de band toch minder voordelen dan de zomer- en winterband. Zoals aangegeven hebben we redelijk zachte winters dus voor het huidige klimaat zou de all-season band wel volstaan. Een tweede voordeel is dat u dan niet 2 x per jaar de banden hoeft te wisselen en u geen extra set heeft die gedurende de periode dat ze niet op de aut zitten moeten worden opgeslagen.

Lees ook
Vocht in de auto

Belangrijk is in ieder geval om te kijken of u veel of weinig rijdt en op welke momenten. Aan de hand hiervan kunt u dan een afweging maken welke band er het beste bij u past.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top