Now Reading
Wilt u een groen dak?

Wilt u een groen dak?

Groen dak

In veel grote steden missen we eigenlijk een stukje natuur in de buurt. Nu is er misschien wel een park in de buurt maar dat is toch anders als een groene buurt. Met een groen dak zorgt u dus toch voor een groenere buurt.

Goed voor de natuur

Een groen dak is natuurlijk al veel beter als een kaal plat dak waar niets te vinden is. Door planten op uw dak aan te leggen bied het voedsel voor insecten maar ook vogels. Een voordeel hiervan is ook dat het water opvangt en vast kan houden. Bij een hevige regenbui kan het dus een handje helpen tegen de water overlast.

Vervangt het isolatie?

Helaas is een groen dak niet zo goed als goede dakisolatie. Het kan natuurlijk wel bijdragen aan de isolatie en zal vooral in de zomer veel warmte weg nemen. Het werkt wel een stuk beter tegen geluid en kan er voor zorgen dat de waterdichte laag van het dak veel langer mee gaat.

Is uw dak geschikt?

Niet op elk dak kunt u zomaar een groen dak aanleggen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat het dak het gewicht kan dragen, niet alleen de planten hebben gewicht maar wanneer ze ook nog eens regen opvangen kan dit oplopen tot honderden kilo’s per vierkante meter. Haal er dan ook een specialist bij om te kijken of uw dak dit gewicht kan dragen. Een sedumdak is zeer geschikt omdat deze planten erg licht zijn en goed tegen lange droogte kunnen, wilt u echt een siertuin of zelfs moestuin dat moet uw dak meer gewicht kunnen dragen. Naast dat uw dak het gewicht moet kunnen dragen is het ook goed om te kijken hoe de zon er op staat. Komt er veel zon op deze plek dan is het zeer geschikt, bij een schaduwrijke plek wordt het wat lastiger.

See Also

Onderhoud en kosten

Een groen dak is niet goedkoop om aan te leggen. Voor een sedum dak kan het €30,- per vierkante zijn en voor een daktuin kan het oplopen tot €120,- per vierkante meter. In sommige gemeente zijn er subsidies te krijgen dus check of dit bij u ook het geval is. Verder is bij een dak of siertuin veel onderhoudt nodig, eigenlijk net zo veel als een gewone tuin. Bij een sedum dak is dit een stuk minderen maar is het goed om een keer per jaar de afvoer te controleren en dode taken weg te halen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top