Now Reading
We gaan weer tuinvogels tellen met de Nationale Tuinvogeltelling

We gaan weer tuinvogels tellen met de Nationale Tuinvogeltelling

Hoeveel pimpelmezen gaan we komend weekend zien?

Zeist, 20 januari 2020
Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen op (zonder netje!) en tel komend weekend de vogels in de tuin of op het balkon. Want op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl

Meedoen is gemakkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: tel 30 minuten de vogels in de tuin of op het balkon en meld de resultaten op de website. Moeite met het herkennen van vogels? Op de site staat een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden. In het weekend zelf is Vogelbescherming bereikbaar via Twitter, Facebook, Instagram, mail (info@vogelbescherming.nl) en telefoon (030-6937799). Ambassadrice Camilla Dreef (bekend van onder andere Binnenstebuiten) zal tijdens de Tuinvogeltelling een aantal keer live uitzenden via Facebook en Instagram, om zo een kijkje achter de schermen te geven en vragen van tellers te beantwoorden.

Wie goed voert ziet meer vogels

Als in de winter minder voedsel in de bossen en weilanden beschikbaar is, trekken vogels naar de tuinen om daar op zoek te gaan naar eten. Met een vetbol (zonder netje, want daar kunnen ze in verstrikt raken), een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm. Wie goed voert, ziet daardoor meer vogels in de tuin. Uit de Tuinvogeltelling blijkt dat in een tuin waar voedsel te vinden is, gemiddeld 8 vogels meer gezien worden. Op de website van de Tuinvogeltelling zijn nog meer opmerkelijke resultaten te vinden.

Veel pimpelmezen!

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 17e keer georganiseerd. Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. De merel kelderde twee jaar geleden voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling in 2001 buiten de top 3. De verwachting is dat de merel dit jaar weer in de top 3 zal staan. Dit jaar lijken er ook veel pimpelmezen en gaaien in ons land te zijn. Vogelbescherming is benieuwd of dit terug te zien is in de top 10.

See Also
puppy

Zondag 26 januari, aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Op maandag 27 januari zijn de definitieve resultaten bekend; die wijken vermoedelijk niet veel af van de resultaten van zondagmiddag. Vorig jaar deden ruim 77.000 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.

Foto: Jelle de Jong

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top