Now Reading
Het Turkse ontbijt, een feest van verschillende smaken

Het Turkse ontbijt, een feest van verschillende smaken

Den Haag, 2 april 2020 – Ontbijt is niet zomaar een maaltijd in Turkije, het is een feest voor alle zintuigen en smaakpapillen. De Anatolische keuken in Turkije is door de eeuwen heen beïnvloed door tal van beschavingen, en dat proef je in de rijke smaken en grote variatie in gerechten. We nemen je mee op ontdekking tijdens de eerste maaltijd van de dag.

Ontbijt heet in het Turks “kahvaltı”, dit betekent letterlijk ‘vóór de koffie’. Het is dan ook belangrijk om geen koffie te drinken op een lege maag, maar met het ontbijt de dag te starten. Waar een groot deel van de wereld het ontbijt als een noodzaak beschouwt, is het voor de Turken een moment dat mensen, vrienden en familie samenbrengt. Vooral in het weekend wordt er uitgebreid de tijd genomen om rustig aan de dag te beginnen met een heerlijk ontbijt en een goed gesprek.

Wat wordt er gegeten?

Dankzij de ongekende opties van de Turkse keuken is de ontbijttafel rijkelijk voorzien van allerlei producten en smaken. Van verschillende kazen en een variatie aan zwarte en groene olijven tot groenten als tomaten, paprika’s en komkommers en vers en gedroogd fruit. Maar ook honing en jam van regionale vruchten ontbreken niet, evenmin als de Turkse smeersels voor het platbrood als Turkse room en sesamboter en natuurlijk de Turkse hartige en zoete gebakjes. Vele traditionele en regionale delicatessen komen op tafel naast natuurlijk een goede kop thee. Kaas heeft een speciale rol in het geheel, er staat nooit maar één soort op tafel. Een minimum van drie tot vier soorten kaas, verschillend per regio, is een must op de ontbijttafel. Elke streek heeft zijn eigen kaas, zoals de kruidenkaas uit Van, de gruyère uit Kars, “çeçil” uit Erzurum, “mihaliç” uit Bursa en de meest voorkomende witte kaas uit Ezine-Çanakkale.
Ook olijven ontbreken nooit. Ze worden op vele manieren bereid; gebroken, gesneden, geperst of gewoon zoals ze van de boom afkomen. Olijfolie wordt voornamelijk in de rijkere Westerse regio’s van Turkije gebruikt. Om er groenten of kruiden mee in te smeren, of als smeersel op brood. Ook eieren zijn belangrijk, het meest gebruikelijke eiergerecht is “menemen”. “Menemen” is erg populair en wordt ook echt serieus genomen. Zo waren er recent online stemmingen of “menemen” met of zonder uien bereid moet worden. ‘Met uien’ heeft gewonnen, hoewel het originele recept zonder is.

Diversiteit in elke regio

Wie reist door Turkije, vindt in geen regio hetzelfde ontbijt. Iedere ochtend wacht een nieuwe verrassing met andere smaken. De meeste restaurants serveren gerechten die typisch zijn voor hun eigen regio, vaak gebaseerd op traditionele recepten voor bijvoorbeeld mıhlama, katmer en gözleme. Mıhlama wordt gemaakt met maïsbloem, boter, kaas en maïsbrood, een specialiteit uit de Zwarte Zee regio. Katmer is een speciaal gefrituurd gelaagd brood uit Zuidoost-Anatolië. Gözleme is deeg gevuld met kaas en kruiden wat wordt gekookt als pakketje aan beide zijden en is vooral een delicatesse rondom de Egeïsche en Middellandse kust. De Turkse keuken kent nog veel meer heerlijke opties om te proberen.

See Also
zoete snacks

Probeer het zelf: Menemen maken

Nu we even niet kunnen reizen om de Turkse keuken te proeven, is thuis bereiden van ‘menemen’ een perfecte optie. Per persoon heb je nodig: ½ tomaat, 1 groene paprika en 1 ei. Pel de tomaten en snijd ze in hele kleine stukjes en snijd de paprika in blokjes. Kook het geheel licht in, in een pan met olie. Klop de eieren los en giet ze over de groenten heen in de pan. Om te zorgen dat de eieren niet uitdrogen, roer je snel tot de eiwitten zijn gestold. Bij ‘menemen’ hoort een kleine hoeveelheid water, voor een juiste samenstelling is het heel belangrijk dat de tomaten hun water niet verliezen bij het pellen. Dit water helpt bij het bakken van de eieren, het gerecht zal dan niet te droog worden. Ook is het belangrijk om de groenten goed te koken, anders zullen de eieren sterk naar rauwe tomaat ruiken. Tot slot kun je ook uien toevoegen, als je dat lekker vindt. Fruit de uien als eerste, voeg dan de groenten toe en als laatste het ei. Eet smakelijk!

Bron: Welkom in Turkije 

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top