Now Reading
Tips voor het pottenbakken!

Tips voor het pottenbakken!

Heeft u altijd al eens willen pottenbakken? Wellicht heeft u al veel inspiratie op gedaan bij het tv programma ‘stelletje Pottenbakkers!’. Als u later zelf een pottenbakcursus wilt doen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, zodat u goed van start kunt gaan. Er zijn een aantal stappen waardoor uw pot nog beter wordt.

Stap 1: Klei kneden

U zult natuurlijk beginnen met een stuk klei dat u zelf moet gaan vormen. Kneed eerst de klei zodat u zelf ook kunt voelen wat voor klei u heeft. Is het een harde stevige klei of is de klei wat zachter? U komt te weten hoe u met de klei om moet gaan om er een mooie pot van te maken. Doet u dit niet kan het zijn dat u te veel kracht zet op een zachte klei waardoor u opnieuw moet beginnen.

Stap 2: Zet de klei centraal op de schijf

Als u het stuk klei op de schijf geplaatst heeft moet u er wel voor zorgen dat deze precies in het midden zit. Als u dit niet doet kunt u geen mooie ronde pot maken. Houdt uw handen om de klei heen, u voelt dan vanzelf waar u weerstand krijgt. U moet de klei zo glad mogelijk krijgen. Dan weet u zeker dat de klei gecentreerd is.

Stap 3: Begin met het maken van de pot

Hier begint de pot pas echt vorm te krijgen. Doordat u uw duimen in de klei drukt zal er een soort kom ontstaan die u dan weer kunt bewerken. In het begin zal u eerst moeten experimenteren, hoe moet u uw handen houden zodat de pot hoger wordt en zodat het glad blijft. U kunt dan de pot zelf een vorm geven die u zou willen. Zorg er wel altijd voor dat de bodem niet te dun wordt, op deze plek zul je hem neerzetten en deze moet dan ook stevig zijn.

Stap 4: Werk dichtbij

Het heeft geen zin om ergens links of rechts aan de pot te zitten. U zult dan merken dat u een stuk minder stabiel bent en de pot dus ongelijk wordt. Zorg dat u dichtbij werkt, maar niet recht voor u dan kunt u het minder goed zien. Iets links of rechts van het midden is dan prima, zo heeft u een stabiele hand en kunt u goed zien wat u aan het doen bent.

Stap 5: Zorg voor een goede rand

Als u bezig bent met het maken van uw pot gebeurt het soms dat de rand wat dun wordt en dus minder stevig. Houd uw duim en wijsvingers tegen de rand van de pot aan, met uw andere hand kunt u de rand iets naar beneden drukken zodat deze weer wat dikker wordt. Als de rand niet stevig genoeg is kan er vrij snel een barst in komen, zonde van al het werk.

Stap 6: Heb geduld

Doe alles niet te snel, werk langzaam zodat u alles wat de klei doet kunt volgen. Is uw pot al klaar en mooie afgewerkt, dan kan deze de oven in. Nu is het belangrijk om de pot goed te verwijderen. Trek dus niet de pot van de plaat af om deze zo snel mogelijk in de oven te krijgen, maar doe dit met beleid en heb wat geduld anders maakt u uw werk kapot maakt.

Plan uw cursus

Een cursus is nu nog niet mogelijk, maar met deze info kunt u de workshop wel vast in plannen. Verzamel een leuke groep met wie u dit zou willen doen bij elkaar en gooi er vast een datumplanner uit. Plan voor de zomer of het najaar vast u pottenbak cursus. Met deze tips heeft u vast een voorsprong op de rest.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top