Now Reading
Rondreis Zuid-Afrika: waar ga je op safari?

Rondreis Zuid-Afrika: waar ga je op safari?

Rondreis Zuid-Afrika: waar ga je op safari?

Ga je op rondreis door Zuid-Afrika? Dan is een safari vast een van de belangrijkste redenen voor je reis! Maar kies je voor een safari door het Krugerpark? Of voor een safari in een privéreservaat? Beide kennen zo hun voordelen. Reisspecialist Paula van Tenzing Travel vertelt je over de verschillen.

Op safari in het Krugerpark

Het Krugerpark heeft de naam. Met een lengte van 380 kilometer en een breedte van 60 kilometer, is de kans groot dat je hier verschillende soorten dieren in grote getalen spot. Met een beetje geluk zie je de Big Five in een paar dagen tijd. Een safari in het Krugerpark beleef je echter samen met heel veel andere reizigers. Bij een bijzondere gebeurtenis zoals een leeuw die van zijn prooi eet, is een verzameling van zo’n 30 voertuigen die het spektakel omringen geen uitzondering. Dit kan overigens ook in je voordeel werken. Als er ergens een dier wordt gespot, dan communiceren de rangers dat met elkaar via de walkietalkie. En met zoveel extra paar ogen, gaat het spotten van dieren een stuk makkelijker!

Het Krugerpark wordt gerund door de overheid. Er zijn dan ook bepaalde regels waar je je aan dient te houden. Het is niet toegestaan om van wegen af te wijken, dus je kunt niet kriskras door de wildernis rijden. Dat is soms jammer als je misschien net een glimp van een neushoorn in de verte opvangt, maar je niet dichtbij kan komen omdat er geen weg naartoe leidt. Je mag hier ook met eigen (huur)auto door het park rijden. Wil je zoveel mogelijk uit je safari-beleving halen, boek dan ter plaatse ook een ‘game drive’, waarbij je met een ranger in een open voertuig op pad gaat. Zo vergroot je je kansen op het vinden van wilde dieren en je hebt ook beter zicht vanuit een open jeep. Daarbij vertelt je gids ontzettend veel over de dieren en hun omgeving. Houd er wel rekening mee dat je in het Krugerpark voornamelijk op geasfalteerde wegen rijdt. Het voelt daardoor wat toeristischer aan. De geasfalteerde wegen zijn niet alleen nadelig, want veel dieren (zoals leeuwen) zijn liever lui dan moe en maken ook gretig gebruik van deze handige wandelpaden.

Overnachten in het Krugerpark

Nog iets leuks aan het Krugerpark: er zijn zowel luxe als meer basic accommodaties. Het is dus óók toegankelijk wanneer je een wat beperkter budget hebt. Verspreid over het park vind je bijvoorbeeld meerdere ‘rest camps’, eenvoudige terreinen waar je kunt verblijven in een chalet of in een rondavel (een rond, stenen huisje, vaak met rieten dak). De meeste rondavels beschikken over een simpele kitchenette. Je kunt vaak ook je eigen ‘braai’ (barbecue) buiten houden. Als je op zoek bent naar een luxer verblijf in het Krugerpark, dan is de Hoyo Hoyo Safari Lodge een zeer goede optie.

Op safari in een privéreservaat

Safari’s zijn echter niet alleen mogelijk in het Krugerpark, er zijn ook vele privé-wildreservaten in Zuid-Afrika waar je deze fantastische ervaring kunt opdoen. Sommige reservaten liggen nabij het Krugerpark (bij Sabi Sands is er zelf geen omheining tussen de parken), andere liggen veel zuidelijker. Een safari behoort dus ook tot de mogelijkheden wanneer je niet op Johannesburg vliegt of richting het noorden rijdt. De meeste reservaten worden gerund door particulieren en zijn daarom privéterrein.

Lees ook
vakantiechecklist

In de wildreservaten vind je nauwelijks asfaltwegen, de meeste paden zijn juist onverhard. Het is niet toegestaan om zelf in de privé-parken rond te rijden. Je gaat altijd met een open jeep van de lodge op safari, samen met een ervaren ranger én een spoorzoeker. De ranger mag van de gebaande paden afwijken, waardoor de game drive veel avontuurlijker wordt. Soms moet je zelfs bukken voor uitstekende takken als de spoorzoeker iets gespot heeft. De spoorzoeker zit vaak op de motorkap van de auto met een eigen stoeltje, zodat hij de omgeving goed kan zien. Wanneer jij nog denkt dat je naar een rots in de verte zit te turen, ziet de spoorzoeker al dat het een olifant is. Het is ongelooflijk hoeveel meer zij kunnen spotten met het blote oog.

Overnachten in een privé-wildreservaat

Je verblijft in een lodge, gelegen in het reservaat. De lodges zijn over het algemeen van 4- of 5-sterren kwaliteit. Je kunt dus rekenen op meer comfort. Met het uiterst vriendelijke en gastvrije personeel, voel je je gelijk helemaal thuis. Bij sommige lodges overnacht je in een luxe tent, met een eigen badkamer (met douche en toilet), in een heerlijk comfortabel bed en is er zelfs elektriciteit. Vanwege enkel een doek van canvas tussen jou en de buitenlucht, behoud je toch het ‘outdoor’ gevoel en hoor je veel dierengeluiden. De game drives zijn bijna altijd inbegrepen, net als de maaltijden. Als het weer het toelaat, dineer je vaak onder de sterrenhemel met een knisperend kampvuur op de achtergrond.

Dagelijks mag je zelf beslissen wat je gaat doen. Er zijn vaak twee game drives op een dag; één vroeg in de ochtend en één aan het einde van de middag. De dieren zijn dan actiever. In de ochtend ga je al voor het ontbijt op pad (soms nog in het donker). Na je ochtend game drive staat er een uitgebreid ontbijt klaar. Daarna heb je een paar uur voor jezelf om lekker een boek te lezen of te luieren bij het zwembad. Rond een uur of vier ga je weer op een nieuw avontuur. Je ranger neemt alle spullen mee voor een gezellige ‘sundowner’. Er wordt bij zonsondergang een mooi plekje gezocht waar je veilig uit kan stappen voor een glaasje Zuid-Afrikaanse wijn en een lokale snack. Wil je een keer niet met de jeep op pad, dan is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een wandelsafari. Dan ga je niet op zoek naar het grote wild, maar zal de ranger juist meer vertellen over mogelijke sporen, uitwerpselen en planten die je tegenkomt.

En wil je zowel naar het Krugerpark als een privéreservaat tijdens je rondreis Zuid-Afrika? Dat kan natuurlijk ook!

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top