Now Reading
Positieve effecten koffie onderschat

Positieve effecten koffie onderschat

De gunstige invloed van koffie op het geheugen is bij weinig Nederlanders bekend. Nederlanders zijn slecht op de hoogte van de positieve effecten van koffie. Dit blijkt uit een onderzoek van MarketResponse en het Voorlichtingsbureau voor Koffie en Gezondheid. ‘Slechts een klein deel van de Nederlanders (26%) weet dat koffie een bron is van antioxidanten en kan bijdragen aan een goede vochtbalans (35%)’, constateert Berthy Nijhuis, research manager bij MarketResponse.

Ruim 80% van de Nederlanders drinkt wel eens koffie. Bijna alle vijftigplussers (98%) drinkt dagelijks ‘een bakkie’. Gemiddeld drinkt de Nederlandse koffiedrinker vijf koppen koffie per dag. Koffie zorgt voor gezelligheid maar functioneert vooral ook als oppepper, waarmee je beter je werk kunt doen.

De helft van de koffiedrinkers vindt dat koffie in een gezonde levensstijl past. De meeste artsen zijn het hiermee eens, blijkt uit eerder onderzoek onder artsen. De gezondheidsperceptie van koffie is hoger onder frequente koffiedrinkers.

Uit het onderzoek blijkt dat artsen beter op de hoogte zijn van de positieve effecten van koffie, dan de consument. Zij weten dat koffie hoofdpijn kan verlichten en geen relevant effect heeft op de bloeddruk. Terwijl de consument vooral ook nadelige effecten van koffie ziet (zoals slechter slapen, maagklachten). Dat is waarschijnlijk de reden dat koffie van de Nederlandse koffiedrinker slechts een ‘gezondheidsscore’ krijgt van 49, op een schaal van 1 tot 100. Daarmee komt koffie ongeveer op hetzelfde niveau als light-frisdranken (48). Opvallend is dat wijn met een score van 55 hoger scoort op de gezondheidslat. Volgens Berthy Nijhuis zou de consument beter kunnen worden geïnformeerd over de positieve en negatieve werking van koffie, door bijvoorbeeld het Voorlichtingsbureau en de medische beroepsgroep (zoals artsen, diëtisten).

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top