Now Reading
Nieuwe behandeling voor patiënten met chronisch hartfalen vergoed

Nieuwe behandeling voor patiënten met chronisch hartfalen vergoed

Risico op overlijden en ziekenhuisopname aanzienlijk verminderd

Leiden, 27 september 2013 – Patiënten met chronisch hartfalen kunnen het geneesmiddel Procoralan (ivabradine) sinds kort volledig vergoed krijgen.
Dit is goed nieuws, aangezien dit geneesmiddel voor hen de kans op opname in het ziekenhuis of overlijden door hartfalen met meer dan een kwart kan verminderen en daardoor hun kwaliteit van leven kan verbeteren. Jaarlijks krijgen 37.000 Nederlanders de diagnose hartfalen. In Nederland zijn er momenteel zo’n 150.000 patiënten die lijden aan chronisch hartfalen, waarvan naar schatting 15.000 patiënten nu in aanmerking komen voor vergoeding van ivabradine.

Ivabradine wordt volledig vergoed voor een specifieke groep patiënten, die klachten ervaren (NYHA-klasse II-IV**) en een rusthartslag hebben van 75 slagen per minuut of meer, ondanks een reeds optimaal ingestelde standaardbehandeling. Het middel, een selectieve hartfrequentieverlager, werd in 2012 geregistreerd voor de behandeling van chronisch hartfalen. Het middel was al geregistreerd en in sommige omstandigheden vergoed voor de behandeling van stabiele angina pectoris. In de SHIFT*-studie, waarvan de resultaten in 2010 werden gepubliceerd in the Lancet, werd aangetoond dat toevoeging van ivabradine aan de standaardbehandeling het risico op overlijden en ziekenhuisopname bij hartfalen vermindert met meer dan een kwart.1 Bij dit internationale onderzoek waren meer dan 6.500 patiënten betrokken.

Wat betekent dit voor patiënten met hartfalen?
Hartfalen is een ingewikkelde aandoening waarbij het hart het bloed niet meer rondpompt, waardoor het lichaam onvoldoende zuurstof en voedingstoffen uit het bloed kan halen. Hierdoor kan het lichaam van patiënten niet goed meer functioneren en kunnen patiënten klachten ervaren die veroorzaakt worden door verminderde bloedstroom (zoals vermoeidheid) of vochtophoping (o.a. kortademigheid, dikke enkels).Tussen de twintig en dertig procent van de Nederlanders zal gedurende zijn of haar leven te maken krijgen met hartfalen. Ongeveer de helft van de patiënten met hartfalen overlijdt binnen vijf jaar en momenteel lijdt ongeveer 1% van de totale bevolking aan deze aandoening. Hartfalen wordt dus een steeds groter medisch en economisch probleem, en is verantwoordelijk voor acht procent van alle ziekenhuisopnames.

Professor Rudolf de Boer, cardioloog, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en ook lid van de werkgroep Hartfalen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) zegt over de vergoeding: “Voor een deel van de patiënten die lijden aan chronisch hartfalen betekent dit dat ze nu beter behandeld kunnen worden volgens de onlangs aangepaste Europese richtlijnen voor de behandeling van hartfalen. Dit is een stap in de goede richting voor de verbetering van de kwaliteit van zorg voor hartfalenpatiënten.”

See Also
een gezonde en gebalanceerde maaltijd.

Voorwaarden vergoeding
Welke patiënt met chronisch hartfalen komt in aanmerking voor de vergoeding? Voorwaarde voor vergoeding is dat de patiënt klachten ervaart en gediagnosticeerd wordt volgens NYHA-klasse II-IV**. Daarnaast moet er specifieke medicatie voorgeschreven zijn, tenzij de patiënt een van deze middelen niet verdraagt of hier een contra-indicatie voor heeft. Als de rusthartslag van de patiënt bovendien minimaal 75 slagen per minuut is, wordt het toevoegen van ivabradine aan de behandeling vergoed. Dit middel wordt voorgeschreven door een cardioloog.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top