Now Reading
Wat kun je doen tegen chronische pijn?

Wat kun je doen tegen chronische pijn?

Het is heel vervelend om elke dag pijn te hebben. Het put je uit, het kan zorgen voor psychische klachten en het belemmert je in het dagelijks leven. Als je elke dag pijn hebt spreken we van chronische pijn. Als je last hebt van chronische pijn heb je vaak al van alles geprobeerd. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om chronische pijn te verminderen of weg te nemen. In dit artikel lees je er meer over. 

Wat is chronische pijn? 

Chronische pijn is pijn die langer duurt dan verwacht en die invloed heeft op je dagelijks leven, je denken en doen, je conditie en je sociale contacten. Het zijn klachten die steeds terugkeren of die je de hele dag voelt. Chronische pijnklachten kunnen het gevolg zijn van letsel, een zenuwbeschadiging of aandoening aan de wervelkolom. Chronische pijn kan scherp, stekend of brandend zijn maar ook aanvoelen als een doffe spierpijn. De aangetaste gebieden zijn gevoelig bij aanraking en in sommige gevallen wordt de pijn erger bij beweging. Een kenmerk van chronische pijn is dat deze in de loop van de dag kan veranderen.  

Pijn als waarschuwingssignaal

Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam om aan te geven bij de hersenen dat er iets niet in orde is. Het is in feite een beschermingsmechanisme. Door alleen de pijn te onderdrukken wordt de oorzaak niet weggenomen. Het is dus van belang om goed te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is. Op basis hiervan kan de juiste behandeling worden afgestemd. Iemand die langere tijd pijnklachten hebt kost dit veel energie. Ontspannen wordt moeilijker en ook nemen mensen die pijn hebben vaak een geforceerde houding aan, waardoor er nog meer pijnklachten kunnen ontstaan. Iemand met pijn raakt sneller vermoeid, is uit balans, waardoor ook de algemene weerstand vermindert. 

Medicatie

Vaak zal een arts als eerste behandeling tegen chronische pijn medicijnen voorschrijven. Het kan zijn dat een arts meerdere geneesmiddelen en doseringen zal uitproberen om te kijken wat het beste helpt. Er zijn verschillende universele pijnstillers zoals paracetamol, aspirine of ontstekingsremmers. In sommige gevallen helpen pijnstillers, in andere gevallen niet voldoende. Dit is per persoon verschillend. Als pijnstillers niet werken of teveel bijwerkingen geven moeten ze worden afgebouwd. Sommige pijnstillers geven ontwenningsverschijnselen als ze worden afgebouwd. Dit kan het beste gedaan worden in overleg met de arts of apotheker.

Fysiotherapie

In sommige gevallen kan fysiotherapie een alternatief voor pijnmedicatie zijn. Met fysiotherapie wordt geprobeerd om de spieropbouw te herstellen of te versterken. Hierdoor kan iemand met chronische pijn zich vaak weer vrijer en met minder pijn bewegen. Ook massage of behandelingen met warmte of kou kunnen hierbij helpen. 

Gezonde leefstijl en lichaamsbeweging

Een gezonde leefstijl met een goede balans tussen beweging, ontspanning en afleiding kan helpen tegen de pijn. Hierdoor kan de behoefte aan pijnstillers soms afnemen. Bewegen is meestal goed bij chronische pijn, tenzij de pijn hierdoor veel erger wordt

See Also
brandend maagzuur

Acupunctuur

Onderzoek heeft uitgewezen dat acupunctuur erg effectief kan zijn bij chronische pijnklachten in de rug, nek en schouders. Acupunctuur wordt veel toegepast in China. Het is een techniek waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel worden gestoken. De techniek gaat er van uit dat in ons lichaam onzichtbare banen lopen. Deze banen worden meridianen genoemd. Deze meridianen horen ieder bij een orgaan. Alle banen vormen samen een energienetwerk. Hierop liggen de acupunctuurpunten. Met behulp van naalden kan een acupuncturist bepaalde energieën afremmen of stimuleren.

Verstoorde energiecirculatie

Pijn wordt binnen de acupunctuur gezien als een blokkade. Energie die voldoende kan doorstromen. Noodzakelijke voedingsstoffen komen hierdoor niet goed op de plaats van bestemming terecht en afvalstoffen worden niet goed afgevoerd. Door beschadigingen in het weefsel neemt de pijn toe. Door de acupunctuurpunten aan te prikken kan de blokkade worden weggenomen en de energie weer in beweging komen. De behandeling bevordert de aanmaak van lichaamseigen pijnstillende stoffen, endorfinen genaamd. Bij chronische pijnklachten wordt er soms met zwakstroom gewerkt omdat de naaldjes erg vaak geactiveerd moeten worden. 

Bij welke soorten aandoeningen kan acupunctuur helpen?

Typische aandoeningen waarbij chronische pijn kan optreden zijn reumatoïde artritis, migraine, zenuwpijn die ontstaat bij ischias of chronische overbelasting. Recent onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur vooral effectief is bij aandoeningen als migraine, artrose en chronische lage rugpijn. 

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top