Now Reading
Dit is het recept voor een milieuvriendelijk haardvuurtje

Dit is het recept voor een milieuvriendelijk haardvuurtje

Dit-is-het-recept-voor-een-milieuvriendelijk-haardvuurtje

Een fijn haardvuur stoken kan op elk moment in het jaar. Zo zitten we in de winter graag binnen naast een warm vuurtje, maar kan het op een zomeravond ook heel fijn zijn om buiten een haard te hebben. Nu kun je denken, een haardvuur is niet heel goed voor het milieu. Maar, dat ligt volledig aan de manier waarom je stookt, wat je stookt en waarin je het stookt. Bij deze delen wij graag het recept voor een milieuvriendelijk haardvuurtje met jou. Zo kun je op elk moment genieten van een fijn, warm en gezellig vuurtje.

1. Gebruik goed hout

Hout verbranden op zich is niet slecht voor het milieu, alleen het moet wel aan een paar eisen voldoen. Droog hout geeft het minste rook en fijnstof. Met een speciale vochtpercentage meter kun je meten of het hout wat je wilt gebruiken droog genoeg is. Wanneer het tussen de 15 en 20% ligt, zit je goed! Als je zelf hout gehakt hebt, zal je het zo’n twee jaar moeten laten drogen om het te gebruiken. Als je een grote opslagplek hebt (en flink wat geduld) is dit geen probleem. Je kunt ook prima houtblokken kopen welke al droog genoeg zijn om te verbranden. Let in dat geval op het keurmerk FSC of PEFC. Dit garandeert dat het uit een verantwoord beheerd bos komt.

2. Een moderne kachel

Haarvuurtje

Een kachel die al meer dan 15 jaar oud is, zal niet hetzelfde rendement geven als een moderne kachel. Dit komt omdat deze wellicht meer zuurstof toelaat of de warmte minder goed vasthoudt. Het hout brand hierdoor sneller op en de warmte ontsnapt vrijwel direct. Moderne houtkachels hebben een gemiddeld rendement van tussen de 70 tot 85%. Dit betekent dat tot wel 85% van de geproduceerde warmte daadwerkelijk in de woonruimte terecht komt. Bij een buitenkachel is dit natuurlijk iets anders, aangezien de warmte direct in de buitenlucht terecht komt. Kijk voor een moderne houtkachel bij Haardencentrumnederland.nl.

See Also
Zilvervisjes

3. De juiste stookmethode

De manier waarop je je vuur opstookt kan veel verschil maken voor het milieu. Het beste kun je de Zwitserse methode gebruiken, waarbij je de kleine houtjes en aanmaakblokjes boven op de houtstapel legt. Je steekt het vuur dus ook van bovenaf aan, waardoor het vuur gelijkmatig aan zal gaan. Dit zorgt voor minder rook en fijnstof, maar ook dat je langer met het hout kunt doen. Win-win dus!

 

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top