Now Reading
Hoe zit het met belasting op de overwaarde van je huis – Is overwaarde belastingvrij?

Hoe zit het met belasting op de overwaarde van je huis – Is overwaarde belastingvrij?

Het antwoord is ja! Je hoeft bij de verkoop van je huis met overwaarde geen belasting te betalen over deze overwaarde. Wel komen belastingen om de hoek kijken met wat je vervolgens met dit geld gaat doen. We bespreken de belangrijkste drie mogelijkheden.

  1. Overwaarde op spaarrekening

Stel je gaat na de verkoop van je koopwoning een woning huren, dan krijg je de overwaarde in de oude woning als euro’s uitbetaald. Je kunt dat geld op een spaarrekening zetten of gaan beleggen, maar je bent ook vrij om dit geld uit te geven. Je spaargeld en beleggingen horen tot je vermogen en daar moet je jaarlijks vermogensbelasting over betalen. Wel heeft elke belastingplichtige een vrijstelling van € 30.360 (2019, wordt jaarlijks geïndexeerd). Dat betekent dat een stel € 60.720 aan vermogen mag hebben, zonder dat er vermogensbelasting betaald hoeft te worden. Heb je meer vermogen dan betaal je wel belasting, waarbij geldt hoe hoger het vermogen hoe hoger het percentage belasting dat je betaalt. Als peildatum geldt het vermogen dat je op 1 januari hebt. Ook wanneer je er voor kiest om de overwaarde uit te gaan geven betaal je uiteraard belasting over de producten die je met het geld koopt.

Nieuwe systematiek vermogensbelasting
Het kabinet heeft plannen om het box 3 stelsel ingrijpend te verbouwen. Als de plannen doorgaan komt er een onderscheid in soort bezittingen (onder andere spaargeld of beleggingen), worden schulden op een andere wijze verrekend en wijzigt de vrijstelling en het belastingtarief. Afhankelijk van de individuele situatie moet er meer of minder vermogensbelasting betaald worden onder de nieuwe systematiek. Volgend jaar behandelt de Tweede Kamer deze plannen en de beoogde ingangsdatum is 1 januari 2022.

  1. Overwaarde in nieuwe woning

Verkoop je je huis en koop je er een andere woning voor terug? Dan moet je de overwaarde gebruiken om het hypotheekbedrag op de nieuwe woning te verlagen. Doe je dat niet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Dat deel van de hypotheek valt dan in box 3. Dat betekent dat je dat deel van de hypotheek wel mag aftrekken van je bezittingen voor de vermogensbelasting.

  1. Schenking aan kind(eren)

Wil je jouw overwaarde bij de verkoop van je woning gebruiken om te schenken aan je kinderen, dan hoort dat geld niet meer bij je vermogen en hoef je er dus ook geen vermogensbelasting over te betalen. Heb je een extra hypotheek opgenomen om geld te schenken aan je kinderen, dan is de hypotheekrente over dat deel niet aftrekbaar.

Als je geld schenkt aan een kind of kleinkind dan hoef je zelf geen schenkbelasting te betalen, maar je (klein-)kind misschien wel. Er zijn gelukkig een aantal vrijstellingen.

Vrijstellingen
Zo mag je jaarlijks belastingvrij een bedrag schenken van € 5.428 (2019) aan een kind of € 2.173 (2019) aan een kleinkind. Is het te schenken bedrag bedoeld voor een koopwoning of aflossing van de hypotheek, dan mag er onder voorwaarden zelfs belastingvrij geschonken worden tot € 102.010 (2019). Eén van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat het (klein-)kind tussen de 18 en 40 jaar moet zijn (of hij/zij moet een partner hebben die aan deze criteria voldoet).

Is de schenking niet bedoeld voor een koopwoning, dan mag je eenmalig belastingvrij een bedrag van € 26.040 (2019) schenken aan je kind, als die tussen de 18 en 40 jaar. Voor een dure studie geldt een eenmalige hoge schenkingsmogelijkheid van maximaal € 54.246 (2019). Vraag je financieel adviseur wel goed naar de voorwaarden.

Maak een vrijblijvende afspraak met een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep om te kijken of er overwaarde zit in je huis en wat je hier mee zou kunnen doen.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top