Now Reading
Helpt Glucosamine nu wel of niet bij artrose?

Helpt Glucosamine nu wel of niet bij artrose?

Glucosamine wordt al jarenlang gebruikt in de strijd tegen artrose, een aandoening waarbij het kraakbeen slijt en de gewrichten pijnlijk aanvoelen of ontstoken raken. Het voedingssupplement wordt niet als officieel medicijn beschouwd en is daarom vrij verkrijgbaar. De ervaringen met glucosamine zijn wisselend, en dat schept verwarring: helpt dit alternatieve middel nu wel of niet bij artrose? Ja, zo blijkt uit onderzoek. De resultaten worden echter wel beïnvloed door factoren als de soort glucosamine, de dosering en de mate van de artrose.

Schaaldieren
Glucosamine is een lichaamseigen stof die zorgt voor de stevigheid van het kraakbeen. Naar mate de leeftijd vordert, maakt het lichaam echter steeds minder glucosamine aan. Hierdoor wordt het kraakbeen steeds dunner en ontstaan er pijnklachten in de gewrichten, met name in de handen, knieën en heupen. Het tekort aan glucosamine kan worden opgeheven door middel van een voedingssupplement. Deze glucosamine wordt gewonnen uit het exoskelet (pantser) van schaaldieren, waaronder garnalen en krabben. Onderzoek wijst uit dat correct gebruik van dit voedingssupplement de structuur van het kraakbeen kan verbeteren en pijnklachten kan verlichten.

Sulfaat en hydrochloride
Glucosamine is onder andere verkrijgbaar als sulfaat en als hydrochloride. Het grote verschil is dat de laatste vorm wat milder is. Dat is prettig voor mensen die snel last krijgen van bijwerkingen, maar heeft als nadeel dat het ook minder effectief is. Glucosaminesulfaat geeft meestal het beste resultaat bij artrose. Glucosamine wordt vaak gecombineerd met andere voedingssupplementen, zoals chondroïtine, ASU, hyaluronzuur en MSM. Deze producten versterken het effect van glucosamine en leiden tot een beter resultaat. Er zijn ook voedingssupplementen verkrijgbaar waarin deze stoffen gecombineerd zijn, zoals Arthro-5.

Dosering
Naast het kiezen van de juiste vorm is ook de dosering van glucosamine belangrijk. Veel mensen slikken een te lage dosis, waardoor de klachten onvoldoende verminderen. Voor een optimaal resultaat moet er minstens 1500 mg glucosaminesulfaat (1190 mg glucosamine base) per dag worden ingenomen. Veel producenten rekenen echter het gewicht van het toegevoegde stabilisatiezout in de dosering mee, waardoor er per saldo te weinig glucosamine in het voedingssupplement overblijft. Let bij de aanschaf van het product dan ook altijd op de correcte, hoge dosering.

See Also
gezicht beschermen met SPF

Geduld
Glucosamine werkt goed, maar vrij langzaam. Het kan tot wel enige maanden duren voordat het effect merkbaar is. Veel mensen beseffen dit niet en stoppen met het innemen van het voedingssupplement als de klachten niet binnen een week verminderd zijn. Wie glucosamine langer inneemt, heeft meer baat bij dit middel. Bovendien moet glucosamine ook geslikt blijven worden als het middel aanslaat en de klachten verminderen. Dit voorkomt een terugval.

Stadium van de artrose
Het resultaat van glucosamine bij artrose hangt niet alleen af van de dosering en de samenstelling van het product. De mate van de aandoening is ook een belangrijke factor. Het voedingssupplement blijkt minder goed te werken bij mensen die al langere tijd lijden aan een hevige vorm van artrose. Glucosamine moet dus tijdig worden ingenomen, zodra de klachten beginnen. Op die manier is de kans op een positieve invloed bij artrose het grootst.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top