Now Reading
Helft niet-rokers maakt zich zorgen om rokers

Helft niet-rokers maakt zich zorgen om rokers

Ruim driekwart van de rokers zou graag willen stoppen met deze gewoonte. Gezonder willen leven (50%) en de hoge prijs van een pakje sigaretten zijn daarbij de belangrijkste factoren. 16%van de rokers zou familie of vrienden graag blij willen maken door te stoppen, 11% hoopt op een beter seksleven. Meer dan 60% van de gestopte rokers wil vrienden of familieleden actief (online) steunen in hun stoppoging. De helft (51%) van de niet-rokers maakt zich zelfs zorgen om vrienden en familieleden die roken. Dat blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Novartis Consumer Health Nederland.

Uit het recente onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse bevolking (29%) nog steeds rookt. Ruim twee derde doet dit al langer dan 15 jaar. Het humeur van 43% van rokers wordt negatief beïnvloed als zij geen sigaret kunnen opsteken. 22% verliest de concentratie en van evenveel rokers is de hele dag verpest zonder sigaret. In tegenstelling tot wat films suggereren is de sigaret die direct na de seks wordt gerookt slechts bij 1% van de rokers de favoriete sigaret. Een kwart kan niet zonder de ochtendsigaret. De koffiesigaret is bij 21% het populairst en scoort beter dan de avondsigaret (17%) en de alcoholsigaret (16%).

De helft van de rokers heeft meerdere pogingen gedaan om te stoppen met roken, maar de routine en de lekkere smaak verhinderen succes. Eén derde wil, door te blijven roken, voorkomen meer te gaan eten. Een derde van de rokers denkt een hulpmiddel goed te kunnen gebruiken bij het stoppen. Bijna een kwart van de rokers stopt met roken zodra zij kinderen willen krijgen. De hoop op een beter seksleven is voor 11% reden om te willen stoppen. Stoppen op 1 januari is bij rokers niet populair en wordt als een cliché gezien. Social media 66% van de met roken gestopte Nederlanders wil vrienden of familieleden actief (online) steunen in hun stoppoging. De helft (51%) maakt zich ook zorgen om vrienden of familieleden die roken. Met online steun van vrienden en familie zou 15% van de rokers gebaat zijn in hun stoppoging en 6% zou zelfs steun van vreemden willen ontvangen. Twee vijfde van de Nederlanders die roken zet alles op alles om te voorkomen dat hun kinderen gaan roken (42%) en 29% vindt het vervelend als hun kinderen hen zien roken.

Collega’s die veel rookpauzes nemen zijn een bron van ergernis voor 59% van het niet meer rokende deel van de bevolking. Zij storen zich bij rokende vrienden het meest aan het feit dat ze stinken naar rook (44%). Van de niet-rokende Nederlanders wil een vijfde geen rokende partner. Het rookverbod in cafés is wat rokers zelf het meest vervelend aan roken vinden, omdat zij in hun eentje in de kou moesten staan om te roken (34%). Ook afkeurende blikken (12%) en kleine brandongelukjes door een sigaret (12%) vinden rokers vervelend. Een vijfde van de rokers stookt 100 euro per maand op aan sigaretten. Rokers zijn vaak begonnen omdat het stoer en spannend was of gewoon.

See Also
echte kerstboom in huis

Rokers die een extra steuntje in de rug willen via hun smartphone kunnen gebruik maken van de gratis Stopsupporter App.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top