Now Reading
Donorweek

Donorweek

Bent u al donor? Het is nu donorweek, tijd om erover na te denken of u donor wilt zijn of niet. Steeds meer mensen in Nederland wachten op een donororgaan en te veel mensen overlijden terwijl ze hier op wachten. Lees meer over wel of niet donor worden hieronder.

Beslissen
Het is uw keuze of u donor wilt worden of niet. Heeft u eenmaal besloten, dan is het voor iedereen duidelijk en gebeurt er wat u wilt. Beslist u niet? Dan krijgen uw nabestaanden de keuze voorgeschoteld bij uw overlijden. Wilt u toch liever dat uw familieleden, of iemand anders, voor u kiest? Dan kunt u dat ook aangeven. Het donorformulier, ondanks de slogan, bestaat namelijk niet alleen uit ‘ja’ en ‘nee’.

Angsten
Vaak wordt er gezegd dat artsen te snel organen verwijderen. Of dat een arts zijn best niet meer doet om de patiënt te redden, omdat de organen gebruikt zouden mogen worden. Niets is minder waar. Een arts doet altijd zijn uiterste best om zijn patiënt te redden. Pas als de patiënt is overleden kan de arts in het register zien of de patiënt donor is of niet. Zo ja, dan wordt er een andere arts bijgehaald die de organen transplanteert.
Nog een angst is dat het lichaam verminkt wordt door een donoroperatie. Ook dit is niet waar. Zo’n operatie gebeurt met grote zorgvuldigheid en aandacht. Met normale kleding aan is er niets te zien van de donoroperatie, zodat de overledene gewoon opgebaard en begraven of gecremeerd kan worden. Afscheid nemen kan dus nog steeds op een normale manier.

Bruikbaarheid
Rookt u of drinkt u? Dat maakt niet uit. Ook die organen zijn goed bruikbaar. Iemand met een dodelijke longziekte, kan namelijk beter rokerslongen krijgen dan zijn eigen longen behouden. Alle organen zijn belangrijk, er kan een leven mee gered worden.

See Also
plassen

Denkt u er eens goed over na, wilt u donor zijn? Als u achter uw eigen keuze staat, is het de goede keuze.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top