Now Reading
Domoticasysteem voor ouderen

Domoticasysteem voor ouderen

Door automatisering en het toenemende gebruik van computers lijken senioren soms een beetje vergeten te worden. Generaties die niet zijn opgegroeid met de “Internet of Things” hebben vaak moeite de snelle ontwikkelingen op het gebied van technologie bij te houden. Toch zijn er volop vernieuwingen die juist heel interessant zijn voor deze doelgroep zoals domotica. Ouderen kunnen langer zelfstandig leven door te wonen in een “slim huis”. Je hoort en leest er veel over; Smart home, huisautomatisering en domotica. Ouderen nemen het heft weer in eigen hand, met een beetje hulp van slimme technologie!

Wat is domotica?

Domotica is de combinatie van hardware en software in en rond de woning, die op basis van technologie wonen comfortabeler, veiliger en vooral ook beter maakt. “Domus” betekent “huis” in het Latijn, en “tica” staat voor de toegepaste wetenschap. Hoewel de meeste domotica toepassingen zich afspelen in de woning, zijn er ook diensten van buitenaf die een belangrijke rol spelen bij domotica. Ouderen kunnen bijvoorbeeld direct geholpen worden door een zorgverlener wanneer er een calamiteit in huis plaatsvindt. Het wordt vaak een “slimme woning” genoemd omdat elektronische apparaten bepaalde taken automatisch kunnen uitvoeren. Daarbij kunnen verschillende apparaten ook draadloos met elkaar worden verbonden.

Voordelen domotica ouderen

Wanneer je houdt van comfort en luxe is het prachtig als je de gordijnen kunt sluiten vanaf de bank, maar echt noodzakelijk is het niet. Dat is anders bij domotica voor ouderen, de toepassingen kunnen niet alleen het leefgenot verhogen, soms is het bittere noodzaak om veilig in huis te blijven wonen. Dit zijn enkele voordelen van domotica voor ouderen:

  • Senioren kunnen langer zelfstandig blijven wonen in hun eigen, vertrouwde woning.
  • Wonen wordt veiliger omdat je bij een probleem direct de juiste personen kunt informeren.
  • Standaard handelingen zoals de verwarming een graadje hoger of lager zetten kunnen geautomatiseerd worden, daar heb je geen omkijken meer naar.
  • Familie en vrienden kunnen een oogje in het zeil houden met behoud van privacy voor de senioren.
  • Je kunt aan de hand van de behoefte de domotica toepassingen uitbreiden voor een gepersonaliseerde ervaring.
  • Omdat de meeste apparatuur draadloos werkt is het niet nodig om kabels te trekken door de woning, verhuizen is ook niet nodig.

Mogelijkheden met slimme apparaten en diensten

Er zijn op dit moment al tientallen diensten op het gebied van domotica, en dat aantal breidt zich dagelijks uit. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen, en wat echt van belang is. Daarom zullen we hier alvast een opsomming maken van de meest populaire domotica toepassingen voor ouderen.

See Also
Zilvervisjes

  1. Alarmering: Wanneer iemand valt of onwel raakt is het mogelijk om met een druk op de knop een alarmcentrale in te lichten. Met bijvoorbeeld bewegingssensoren of een rookmelder kan er ook automatisch alarm worden geslagen bij een onverwachte situatie.
  2. Verlichting: Bedien alle lampen in huis met een druk op de knop via een afstandsbediening of tablet computer, of stel eenmalig een programma in en laat de lampen op het juiste moment inschakelen. Zorg dat de lamp aangaat wanneer je een kamer binnenloopt, of laat de verlichting in de woonkamer inschakelen wanneer het buiten donker wordt. Zelfs bij plotselinge bewolking overdag.
  3. Raamdecoratie: Gordijnen openen en sluiten kan voor senioren een zware belasting zijn, maak het eenvoudig met bedienbare gordijnen. Via een knop, of automatisch als het donker wordt. Je kunt deze domotica toepassing ook koppelen met de verlichting om het nog eenvoudiger te maken.
  4. Verwarming: Je hoeft de thermostaat nooit meer zelf in te stellen, de verwarming zorgt voor een constante temperatuur op basis van een minimum verbruik aan energie. De slimme thermometer leert het gedrag van de bewoners, en kan automatisch lager schakelen wanneer je de woning verlaat.
  5. Veiligheid: Zorg dat je weet wie er aan de deur staat met een bewakingscamera, plaats een intercom of laat de kinderen meekijken wanneer dat nodig is. In de woning kan met behulp van sensoren veel gevaar worden uitgesloten, van een inbraakalarm tot een rookmelder en een automatische notificatie naar de familie bij onraad.

Domotica installatie

In veel gevallen kunnen de bewoners of familieleden zelf een draadloos domoticasysteem voor ouderen aanschaffen en instellen. Houd er wel rekening mee dat het centrale kastje werkt met verschillende diensten van diverse fabrikanten, zodat je niet beperkt bent tot één leverancier. Het is uiteraard ook mogelijk de installatie uit te besteden aan een professional.

Waarom domotica ouderen kan helpen

Er zijn veel senioren die absoluut niet met een computer kunnen werken, maar wel veel plezier hebben van een iPad. Technologie moet in dienst staan van de mens, met domotica voor ouderen lijkt de technologie vaak onzichtbaar terwijl deze toch een grote impact heeft op het woongenot. Denk aan gordijnen die automatisch sluiten wanneer het donker wordt. De optelsom van kleine en grote domotica toepassingen helpt ouderen niet alleen langer zelfstandig te wonen, maar ook meer te genieten van het leven.

Copyright Vijftigplus.nl - Privacy Policy - Adverteren

Scroll To Top